Kezdőlap Tartalom Barlangok Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlang

Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlang

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Duna-Ipoly Nemzeti Park
Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlangrendszer
Budapest

Barlangtúrák Budapest alatt

A Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlangrendszer Magyarország 2. leghosszabb barlangja. A barlang méretét, keletkezési módját és formakincsét tekintve is különlegesnek mondható. Ez a rejtett világ már nem csak a szakavatott kutatók számára látogatható, hanem olyan természetkedvelő érdeklődők számára is, akiknek nincs barlangász előképzettségük. A barlang bejárása kalandosnak ígérkezik, hiszen a barlangban nincs világítás és kiépítés. Kúszni és mászni kell, fény csak sisaklámpáinkból világít.

A barlang geológiája

A Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlangrendszer keletkezése és felfedezésének története
Kétmilliós fővárosunk épületei alatt 50-60 méterrel még a 21. század elején is kilométernyi ismeretlen barlangjáratokat tárnak fel a kutatók. A budai oldal Rózsadomb-Szépvölgy alatt felfedezett barlangjainak összhosszúsága meghaladja a 33 kilométert.
A barlangok keletkezésének megismeréséhez vissza kell mennünk a földtörténeti triász időszakig (kb. 200-220 millió évvel ezelőttig), amikor a Budai-hegység nagy részét felépítő karbonátos kőzetek, mészkő- és dolomittömegek rakódtak le az akkori sekély tengerben. Később a felső-eocén kortól (kb. 40 millió éve) további tengeri üledékek (mészkő-, márga- és agyagrétegek) fedték be a triász üledékeket. A miocén korban (kb. 15-20 millió éve) kezdődött a Budai-hegység kiemelkedése, itt a jól karsztosodó kőzetek fokozatosan a felszínre bukkantak az agyagos fedőüledékek alól. Ezzel egy időben a Pesti-síkság aljzata töréslépcsők mentén a mélybe süllyedt, itt a vízzáró agyagos kőzetek a triász üledékeket fedik. A beszivárgó vizek a karsztos kőzetekben tudnak áramlani, így a vízzáró üledékek a töréslépcsők mentén a Budai-hegység pereméhez irányítják a felmelegedett vizeket, ahol azok forrásokban törnek a felszínre (Lukács-, Rác-, Gellért-fürdő, stb.).
A hegység barlangjai abban a zónában keletkeztek, ahol a feláramló meleg és a leszivárgó hideg karsztvizek keveredni tudtak. Az üregrendszereket a víz teljesen kitöltötte egykor, jellemzően labirintusos bonyolult alaprajzú járatrendszereket oldva a mészkőbe. A barlangok formakincsére jellemzőek a gömbüstök és a sajtlyukakra emlékeztető oldási formák. Miután a vízszint süllyedt a barlangok járatai szárazra kerültek, ezekben a járatokban különleges ásványkiválások képződhettek: pattogatott kukoricára, néhol szőlőfürtre emlékeztető borsókövek, aragonit- és gipszkiválások, valamint változatos formájú cseppkőalakzatok.

A 19. század végén még egyetlen nagy barlangot sem ismertek, mert nem voltak természetes bejárataik. Hogyan bukkanhattak rá mégis ezekre a labirintusrendszerekről. A bányaművelések (Pál-völgyi barlang 1904, Mátyás-hegyi barlang 1920-as évek), házalap mélyítések (Szemlő-hegyi barlang 1930, József-hegyi barlang 1984), csatornaépítések (Ferenc-hegyi barlang 1930), nyitották meg a későbbi nagy barlangok első szakaszait. A Molnár János-barlang nagyrészt víz alatt található járatait a Malom-tóból fedezték fel a búvár barlangkutatók.

Magyarország jelenleg második leghosszabb barlangja a 18,7 kilométer hosszú Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlangrendszer, mely két barlang (Pál-völgyi és Mátyás-hegyi barlangok) összekötésével született. Az 1904. június 23-án felfedezett Pál-völgyi barlang megtalálásának történetét így mesélték el a felfedezők, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János Kadiè Ottokárnak: Scholtz a kőfejtő déli falában vízszintes szűk repedést vett észre, ezt gyertyával bevilágítva azt látta, hogy beljebb tágabb üreg van. Feszítővassal két márgalapot felszakítva az üregbe mászott, s ebben nagy kőtuskókon lekúszva, mélyebbre vezető folyosóhoz jutott. Kötélen leereszkedve, porhanyós márgaporba süppedve, nagy nehezen a folyosónak azon részéhez ért, amelyet később Keresztezésnek neveztek el. Visszatérése és a bemászás eredményének ismertetése után az egész csoport bement az újonnan felfedezett üregbe, s tovább kutatva még aznap a mai Pál-völgyi nagy barlang Kőhíd- és Színház-terméig, későbbi kirándulásuk alkalmával pedig a látszólag vakon végződő emeleti folyosóig jutottak.

Az 1980-ban beindult újabb kutatások nyomán a barlang hossza évről-évre kilométerekkel bővült (Decemberi-szakasz, Déli-szakasz, Keleti-zóna, Negyedik-negyed, Jubileumi-szakasz, stb.), ezen szakaszok bővelkednek a legkülönbözőbb ásványkiválásokban és változatos cseppkőképződményekben.
A rendszer másik része, a Mátyás-hegyi barlang az 1920-as években vált ismertté, első 370 méteres- szakasza gabonatároló majd óvóhely volt. Az 1948-ban feltárt Centenáris-szakasszal a barlang hossza meghaladta a 2300 métert. A barlang fekvése miatt- mindig kedvelt kutatási célpont volt, ennek megfelelően a 20. század második felében is történtek jelentős feltárások; Metor-ág, Toldy-ág, Természetbarát-szakasz, Mikulás-ág, Kagylós-ág, stb.

Több barlangkutató nemzedék álma, a Pál-völgyi- és Mátyás-hegyi barlang összekötése 2001. decemberében sikerült a kutatóknak. Ekkor nyitották össze a Pál-völgyi barlang Szép-völgyi ágát a Mátyás-hegyi barlang Természetbarát szakaszával. A labirintusrendszer 18,7 kilométer hosszúvá vált, ami így csak kevéssel marad el az aggteleki Baradla barlang magyarországi szakaszainak hosszától. Igen nagy valószínűséggel a felfedezések még nem értek véget, bíztató, hogy a Ferenc-hegyi barlang legújabban feltárt részei a Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlangrendszer irányába mutatnak.
A barlangi programokon résztvevők természetesen részletes ismertetést kapnak a túra során a barlangok keletkezéséről és felfedezésükről.

A barlang megközelítése

A barlangot tömegközlekedéssel a Kolosy térről induló 65-ös busszal lehet megközelíteni, az 5. megállónál (Pál-völgyi barlang) kell leszállni.
Gépkocsival a Hármashatár-hegy felé vezető Szépvölgyi úton kell haladni, a Pál-völgyi barlang tábla már messziről látható lesz.
Öltözőink a Pál-völgyi barlang kezelőépületében találhatóak.

Gyakran feltett kérdések

Még soha nem jártunk kiépítetlen barlangban, így is végig tudunk menni a barlangtúrán?

Túráink lényege, hogy semmilyen barlangász előképzettség nem szükséges.

Milyen időpontokban indulnak a barlangtúrák?

Nincsenek fix túraidőpontok, a túrákat igyekszünk igény szerint indítani.

Hány főtől indulnak a barlangtúrák?

A barlangtúrák minimális létszáma 5 fő.

Mi ketten lennénk, csatlakozhatunk-e egy csoporthoz?
Rossz tapasztalataink miatt nem szoktunk összevonni különböző csoportokat, esetleg érdemes megkérdezni a barátokat, ismerősöket, családtagokat, munkatársakat vagy osztálytársakat, hogy a szükséges 5 fő meglegyen. A saját ismerősökkel való túrázás sokkal nagyobb élményt nyújt.

Mennyivel előre kell jelentkezni a túrákra?

A túrákra jelentkezni a tervezett időpont előtt legalább 5 nappal célszerű.

Mennyi ideig tartanak a barlangtúrák?

A túrák időtartama erősen függ a csoport sebességétől, de általában elmondható, hogy egy barlang túra legalább 2,5 órás, a földalatti földrajzórák legalább 3 órások, míg a barlangi csapatépítő tréningek legalább 3-4 órások.

Hány éves kortól látogatható a barlang?

A barlangtúrákon való részvétel feltétele a betöltött 6. életév.

Van-e felső korhatár?

Felső korhatár nincs, de a barlangtúrán 2,5 óra intenzív mozgásra kell számítani, mindenképpen fontos a sportos hozzáállás.

Egész évben van lehetőség túrázni?

Igen, a barlangban egész évben van lehetőség túrázni.

Milyen felszerelést kapunk, és milyen felszerelést kell nekünk hozni?

A barlangtúrákhoz sisakot, világítást és overallt biztosítunk. Öltözködni az overall alá melegítőbe vagy szabadidőruhába a legjobb. Lábbelit nem biztosítunk, egy kényelmes edzőcipő vagy bakancs megfelelő. A túra nem érint vizes szakaszokat.

Nagy csoporttal jönnénk, tudnak-e minket fogadni?

Nagyobb csoportokat is tudunk fogadni, de ekkor a csoportot kisebb csoportokra osztjuk, minden csoportot természetesen szakvezetők kísérnek.

Gyakran van bezártság érzésem/túlsúlyos vagyok, végig tudom csinálni a barlangtúrát?

Tapasztalatunk szerint kb.200-300 főből egy főnél jelentkezik a bezártság érzés, de ez már a barlang bejáratában ki szokott derülni. A barlangi túrán előfordulnak szűkületek de a túlsúlyos résztvevőknél inkább a fizikai kimerültség okozhat problémát. Ha valaki bírja a 2,5 órás mozgást akkor a túra nem fog gondot okozni.

Hogy jutunk a barlanghoz?

A barlangot tömegközlekedéssel a Kolosy térről induló 65-ös busszal lehet megközelíteni, az 5. megállónál (Pál-völgyi barlang) kell leszállni.
Gépkocsival a Hármashatár-hegy felé vezető Szépvölgyi úton kell haladni, a Pál-völgyi barlang tábla már messziről látható lesz.

Mennyibe kerül a részvétel, és mit tartalmaz ez a díj?

A barlangtúra és a földalatti földrajzóra díja felnőtteknek 3500 Ft/fő, 14 éves kor alatt 3000 Ft/fő. Ez az ár tartalmazza a szükséges felszerelést (sisak, világítás, overall), a barlang belépő és a barlangi túravezetés díját.
Kérjük, hogy a földalatti földrajzórán résztvevő nagyobb csoportok esetén igénybe vehető kedvezményekről illetve a barlangi csapatépítő tréningek árairól érdeklődjenek telefonon vagy e-mailben.

Árak

A barlangtúrák családoknak, barátoknak, az osztálykirándulások, az ajándék barlangtúrák, a földalatti földrajzórák és a barlangi születésnapok díjai felnőtteknek 3500 Ft/fő, 14 éves kor alatt 3000 Ft/fő. Ez az ár tartalmazza a szükséges felszerelést (sisak, világítás, overall), a barlang belépő és a barlangi túravezetés díját. Kérjük, hogy a földalatti földrajzórán és az osztálykiránduláson résztvevő nagyobb csoportok esetén igénybe vehető kedvezményekről illetve a barlangi csapatépítő tréningek árairól érdeklődjenek telefonon vagy e-mailben.

Barlangtúra családoknak, baráti társaságoknak

Barlangtúráink ún. csúszós-mászós overallos barlangtúrák, ahol a résztvevők a barlangot eredeti állapotában (nem betonjárdán és reflektorokkal kivilágítva) tekinthetik meg, barlangi szakvezetők segítségével. Egy ilyen túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de ennek ellenére semmilyen barlangász előképzettség nem szükséges.

A barlangtúrákat Magyarország második leghosszabb barlangjába, a Buda elegáns negyedei alatt húzódó, 19,3 km hosszú Pál-völgyi Mátyás-hegyi labirintusrendszerbe szervezzük. A túrákhoz mindenkinek biztosítjuk a szükséges felszerelést, overallt, sisakot és világítást. Átöltözni a barlangbejárat közelében kialakított öltözőkben lehet

A 14 év alatti gyermekek barlangtúrájához, ha a szülő nincs jelen a túrán, szülői beleegyezés szükséges.

Barlangtúra osztálykirándulásokon

Budapest számos kitűnő osztálykirándulási célpontot nyújt, azonban e lehetőségek közül kevés az olyan aktív és kalandos, mint amilyennek a földalatti osztálykirándulások ígérkeznek. Az osztálykirándulásokat több túravezető segítségével bonyolítjuk, kisebb csoportokra osztva az osztályt. A csoportok nagyjából azonos útvonalat járnak be, és a barlangban többször is találkozhatnak. A résztvevők a barlangban 2.5-3 órás körtúrát tesznek, melynek során gyakran kell kúszni-mászni. A rendhagyó szituációkban az osztály közösségi szelleme fejlődik. Természetesen mindenki kap felszerelést a túrához, sisakot, fejlámpát és méretében overallt.

A 14 év alatti gyermekek barlangtúrájához, ha a szülő nincs jelen a túrán, szülői beleegyezés szükséges.

Földalatti földrajzórák

Földalatti földrajzóráink ún. csúszós-mászós overallos barlangtúrák, ahol a résztvevők a barlangot eredeti állapotában (nem betonjárdán sétálva és reflektorokkal kivilágítva) tekinthetik meg, barlangi szakvezetők segítségével. Egy ilyen túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de ennek ellenére semmilyen barlangász előképzettség nem szükséges.

A földalatti földrajzórák kitűnően illeszthetőek a földrajzos tananyagba és a környezeti nevelési programba általános és középiskolai szinten is, remek budapesti tanulmányi kirándulási lehetőséget nyújtanak. A diákok nem csak végigmásznak a barlangon, hanem a barlang jellegzetes részein a vezető beszél a hegységről és barlangjairól, valamint azok keletkezéséről, a különböző ásványkiválásokról, ősmaradványokról, stb. A túrákhoz mindenkinek biztosítjuk a szükséges felszerelést, overallt, sisakot és világítást. Átöltözni a barlang bejáratának közelében kialakított öltözőkben lehet.

A földalatti földrajzórákat a Környezetvédelmi Minisztérium engedélye és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával létrejött megállapodás alapján szervezzük.

A 14 év alatti gyermekek barlangtúrájához, ha a szülő nincs jelen a túrán, szülői beleegyezés szükséges.

Barlangi csapatépítő tréning

A csapatépítő programon résztvevők nem egy egyszerű barlangtúrán vesznek részt, hanem egy kiépítetlen barlangban szakképzett vezetőkkel kúsznak-másznak végig. A barlangi terep jellegéből adódó nehézségeken túl a csapatépítő tréningeken különböző feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek. Tájékozódási készség, erő, ügyesség, problémamegoldó készség mindenképpen szükséges. A barlangban kisebb-nagyobb csoportok mozoghatnak együtt, a túrákon kidomborodik, hogy kik a vezető egyéniségek, kire hallgatnak a többiek, viszont a teljes egymásrautaltság miatt nagyon nagy szerepe van a csapatmunkának, a csapatszellemnek. Mivel a túrán résztvevők olyan szituációkat élnek át együtt, amelyek a hétköznapokban egyáltalán nem fordulnak elő, folyamatosan szükség van az improvizatív döntésekre.

A csapatépítő tréningeket szakképzett és minisztériumi vizsgával rendelkező barlangi túravezetők vezetik, igény szerint angol nyelven. A részvételhez szükséges felszerelést (sisakot, világítást, overallt) biztosítjuk.

Barlangi születésnap

Születésnapi helyszínt kereső.

Az otthoni gyerekzsúr szóba sem jöhet, mert az eleven lurkók szétszedik a házat. A gyorséttermek unalmasnak tűnnek.

Feledhetetlen élménnyel szeretné megajándékozni csemetéjét? Lepje meg gyermekét barlangi születésnappal!
Különleges születésnapi helyszínként javasoljuk a kiépítetlen Mátyás-hegyi barlangot, ahol a gyerekek szakképzett vezetők segítségével 2,5 / 3 órás túrán vehetnek részt vadregényes körülmények között. Itt szabad a földön csúszni-mászni, kövek között bujkálni, keskeny lyukakon átbújni, és még arra sem kell vigyázni, hogy ne piszkolódjon össze a ruhájuk! A barlangtúrához a szükséges felszerelést (overall minden méretben, sisak, fejlámpa) biztosítjuk. A részvétel betöltött 6. életévtől lehetséges.
Külön díjazás ellenében és egyeztetés alapján lehetőség van arra, hogy a szülinapi torta a barlangban elrejtve meglepetésként várja a gyerekeket, vagy a túra végeztével a Pál-völgyi barlang teraszán fogyasszák azt el.

Barlangtúra ajándékba

Lepje meg gyermekét, kedvesét, barátját, munkatársát egy barlangtúrával. Ebben az esetben Ön előre tudja rendezni a barlangi program díját, a számla mellé adunk a barlangról és a programról egy leírást valamint egy utalványt, mellyel az ajándékozottak tudnak nálunk jelentkezni és időpontot egyeztetni. Ha szeretne utalványt vásárolni, hívjon minket vagy küldjön e-mailt és az átutalás megérkezése után postán küldjük Önnek az utalványt.

Forrás:Wikipédia; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Pál-völgyi Mátyás-hegyi barlang
Tel: 0036705322177
E-mail: szerkesztoseg@hirmagazin.eu
Web: www.hirmagazin.eu


Exit mobile version