Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Pakisztánban halálra ítéltek két diáklányt, mert istenkáromlás gyanújával megölték a tanárnőjüket

Pakisztánban halálra ítéltek két diáklányt, mert istenkáromlás gyanújával megölték a tanárnőjüket

Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Pakisztánban a bíróság halálra ítélt két diáklányt, egy társnőjükre pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki, amiért két éve megölték egy tanárnőjüket, akit istenkáromlással gyanúsítottak – közölték szerdán rendőrségi források.

A gyilkosság idején 21 éves Razíja Hanafit és az akkor 24 éves Umra Amánt – mindketten az Afganisztánnal szomszédos Hajbar-Pahtunkva tartomány egyik Korán-iskolájának tanulói – halálra ítélték, társukat, a gyilkosság idején mindössze 17 éves Ájsa Naumánit pedig – fiatal kora miatt – életfogytiglanra.

A bíróság emellett Hanafira és Amánra kétmillió rúpia (2,5 millió forint), Naumánira egymillió rúpia (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabott.

Az ítélet nem jogerős.

A vádlottak egy 13 éves ismerősük álmával indokolták tettüket: az álomban ugyanis a tanárnőjük megsértette Mohamed prófétát.

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részeként ismert Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, így jelenleg halálbüntetés is járhat érte.

Bár a hatóságok még senkit nem végeztek ki e jogcímen, a jogszabály bírálói szerint az országban sokan személyes bosszúra használják az istenkáromlás vádját, és többször fordultak elő lincselések is.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a feldühödött tömeg nem ritkán élve felgyújtotta vagy megkövezte.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version