image_2014-08-25-05-30-59_53faca13b0f6f.jpg

Verrasztó arany-, Hosszú bronzérmes – MTI
Verrasztó Dávid aranyérmet szerzett 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság utolsó napján. A Jövő SC Veolia versenyzője, aki pénteken ünnepelte 26. születésnapját, a legjobb idővel került a fináléba, s ott is esélyeshez méltóan teljesített. A pillangóúszás után ugyan még csak a második helyen fordult a brit Roberto Pavoni mögött, de a hátat követően már ő vezetett, s mellen tovább növelte előnyét. Az utolsó száz méterre egy testhosszas előnnyel fordult, s már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (4:11.89 perc).

"Nálunk nincs akkora értéke az Eb-aranynak, de azért elégedett vagyok, örülök, hogy győztem. – mondta Verrasztó Dávid. – Arra nincsen recept, hogy mikor lesz valaki első, egyszer sikerül, egyszer nem. én remélem, két év alatt, a riói olimpia előtt megtanulom, hogy egyenletesen jól teljesítsek. A 200 vegyes után, ahol nem jutottam döntőbe, nem kívánhattam többet, s azzal is elégedett vagyok, hogy majdnem megúsztam az eddigi legjobb időmet."

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n Cseh László mögött. Normál medencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya.

Verrasztó Dávid 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
——————————–
Verrasztó Dávid 4:11.89 perc
2. Roberto Pavoni (Nagy-Britannia) 4:13.75
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:14.15
Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón
Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett.

A német fővárosban korábban három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött Hosszú jól kezdett a döntőben, 50 méternél elsőként fordult, aztán féltávnál második volt a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött. Majd kissé visszaesett, 150-nél csak a negyedik helyen haladt, de aztán az utolsó hosszra ismét beleerősített, s így meglett a bronz.

Az első helyet a spanyolok klasszis úszója szerezte meg, míg másodikként honfitársa, Judit Ignacio Sorribes zárt.

"Nehezemre esik bevallani, de az Eb végére tényleg elfáradtam, ez mégiscsak a hetedik nap délutánja… – nyilatkozott Hosszú Katinka. – Az időmnek nem, annak azonban örülök, hogy a dobogóra felállhattam ebben a számban is. Hat érmet nyertem Berlinben, annyit, amennyit korábban még egyetlen Európa-bajnokságon sem. Vagyis elégedett lehetek az összképpel."

Jakabos 2:08.03-mal lett negyedik.

"Nagyon örülök a negyedik helynek és az időnek is, előre kiegyeztem volna mind a kettővel. – értékelt Jakabos. – Azt hiszem, ennél több ma nem volt bennem. Jó döntés volt, amit az edzőmmel hoztunk, hogy bár három hete még nem nagyon láttam értelmét a részvételnek, végül mégis az Eb-indulást választottuk."

női 200 m pillangó, Európa-bajnok:
——————————–
Mireia Belmonte (Spanyolország) 2:04,79 p
2. Judit Ignacío Sorribes (Spanyolország) 2:06,66
3. HOSSZú KATINKA 2:07,28
4. Jakabos Zsuzsanna 2:08,03
Bronzérmes a 4×100 méteres férfi vegyesváltó
A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotta magyar csapat bronzérmet nyert a 4×100 méteres férfi vegyesváltók küzdelmében. Ez volt az utolsó döntő a kontinensviadalon.

A magyaroknál Cseh László kezdett háton, a franciák és a britek mögött harmadikként adta át a "stafétabotot" Gyurta Dánielnek. Az olimpiai bajnok mellúszó tartotta a lépést az élboly tagjaival, majd Pulai Bence a pillangó után ugyancsak negyedikként ért a falhoz. A befejező ember, Kozma Dominik aztán remek teljesítményt nyújtott 100 gyorson, feljött a harmadik helyre, s egészen a végéig tartotta is ezt a pozíciót.

"Hatalmasat úsztunk mind a négyen" – vélekedett Kozma. – "Cseh Laci csak annyit mondott nekem, hogy ezen az Eb-n most először sprinteltem végig a száz métert úgy, hogy mindent kiadtam magamból. Szó se róla, a 47.08 másodperces időm egészen óriási."

Az élen brit, francia, magyar volt a sorrend, a magyar váltó 3:33.11 perc alatt teljesítette a távot.

férfi 4×100 m vegyesváltó, Európa-bajnok:
———————————————————
Nagy-Britannia (Walker-Hebborn, Peaty, Barrett, Proud) 3:31.73 p
2. Franciaország 3:32.47
3. Magyarország (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) 3:33.11

Kapás ötödik 400 méter gyorson
Kapás Boglárka az ötödik helyen végzett a 400 méter gyors döntőjében. A BVSC úszója korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött a német fővárosban, most azonban nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Az ideje 4:06.61 perc volt.

Győzött a brit Jazmin Carlin 4:03.24-gyel.

Fotó: MTI