image_2014-08-30-04-57-52_540159d01274f.jpg

Tóth Krisztián ezüstérmes a cselgáncs vb-n – MTI
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmet nyert a Cseljabinszkban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság pénteki versenynapján. A magyar Tóth Krisztián (fehérben) és a görög Iliasz Iliadisz a cseljabinszki cselgáncs-világbajnokság férfi 90 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Traktor Arénában. Fotó: MTIA KSI 20 éves versenyzője az elefántcsontparti Kinapeya Romeo Kone és a szerb Aleksandar Kukolj elleni ippongyőzelem után a negyeddöntőben a világelső grúz Varlam Lipartelianit, majd az elődöntőben a hazai közönség előtt szereplő Kirill Voproszovot verte meg.

A fináléban pedig a mezőny egyik legnagyobb alakja, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok görög Iliasz Iliadisz várt rá, aki Jarji Zviadauri néven született Grúziában. Kettejük eddigi egyetlen meccsét az ellenfél nyerte tavaly a düsseldorfi Grand Prix-n. A második összecsapás a magyar dzsúdós intésével kezdődött, és 2 perc 4 másodpercig tartott, amikor Tóth kiemelési kísérletét a rivális megkontrázta, levitte őt a földre, és ipponnal nyert.

Tóth pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, kétszeres U23-as Európa-bajnok, idén a felnőtt Eb-n harmadik volt. A magyar dzsúdósport hatodik világbajnoki ezüstérmét szerezte meg Oroszországban. Szombaton, a vb egyéni küzdelmeinek zárónapján magyar részről a 100 kg-os Cirjenics Miklós és Fogasy Gergő, valamint a +100 kg-ban szereplő Bor Barna lép tatamira.
Tóth Krisztián nyilatkozata
"Nagy álmom teljesült azzal, hogy a példaképemmel tudtam világbajnoki döntőt vívni – mondta Tóth Krisztián. – Sajnos rutinosabb, erősebb, körülbelül tíz évvel többet dzsúdózott, mint én. Belementem egy kétséges helyzetbe, úgy gondoltam, hogy meg tudom oldani, de sajnos nem sikerült."