Ma már egyre gyakrabban költözik be a munkahely az otthonokba, egyúttal válik nehezebben szétválaszthatóvá egymástól a magánélet és a pénzkereső munka szférája. Az egyéni vállalkozások és a home office korában szükségessé vált, hogy e két területet egymástól fizikai úton-módon is el- illetve leválasszuk. Megnézzük, hogy milyen lakberendezési módszerek állnak a rendelkezésünkre e téren?Otthoni munka- természetes fény mellett a legjobb - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.comOtthoni munka- természetes fény mellett a legjobb

Otthon vagy munkahely? Mindkettő!

Digitalizálódó világunkban több munka esetében lehetővé vált az, hogy sokan teljesen vagy részben saját otthonaikban végezzék el feladataikat. Természetesen ennek a típusú munkavégzésnek is megvannak a maga pozitív és kevésbé megnyerő oldalai is, viszont tény, hogy világszerte egyre népszerűbbé válik. Ha már a munkahelyünk szó szerint beköltözik az otthonunkba, akkor egy idő után napirendre kerülhet az igény, hogy talán érdemes egy valós teret is kialakítani mindehhez.

Egy saját tér az otthonunk berkeiben, melyet kizárólag munkavégzés céljából használunk, nagymértékben befolyásolhatja a hatékony időbeosztásunkat, illetve a munka és magánélet közötti fizikai és mentális határhúzást is elősegítheti. Annak eldöntésében pedig, hogy hol helyezzük el, hogyan és milyen stílusban dekoráljuk sokkal nagyobb szabadságunk van, mint egy klasszikus munkahelyi környezetben. E tekintetben fontossá válik, hogy olyképpen rendezzük be leendő munkaterünket, hogy az pozitív hatással legyen a termelékenységünkre, a kreativitásunkra és a munkakedvünkre.

Lássunk ezek közül néhány egyszerű tippet

Az otthoni iroda optimális helyének megtalálása már fél sikert jelent – ennél a pontnál fontos, hogy az irodahelyiség nyugodt legyen, hogy megvalósulhasson a zavartalan munkavégzés. Vonjuk be a családtagokat is a tervünkbe, és már az elején szögezzünk le néhány szabályt a gördülékenység és békesség érdekében. Nem a helyiség mérete lesz a lényeg, hiszen egy egyszerű irodasarok is tökéletesen megfelelhet a célnak. Fontos azonban, hogy figyeljünk az irodarész hangulatára, illetve arra, hogy ne legyen se túl sötét, se pedig zajos.

Formáljuk személyessé és inspirálóvá – legyen szó motivációs idézetekről vagy kreativitást ösztönző illusztrációkról és tárgyakról, a lényeg az, hogy tükrözze a személyiségünket, tartsa életben a produktivitásunkat. Meglehet, hogy korábban arról álmodoztunk, hogy minimalista skandináv stílusba öltöztetjük az otthoni munkakörnyezetünket, ám az is meglehet, hogy sóvárogtunk arra, hogy a természetet „költöztessük be” erre a helyre – ezt megoldhatjuk virágokkal, állatokról és növényekről készült fotókkal vagy poszterekkel egyaránt.

Ha kávé- vagy tearajongók vagyunk, akkor ezt a hangulatot is becsempészhetjük – mégpedig egy vízforraló vagy kávéfőző formájában a saját „képünkre” alakított irodahelyiségbe. Tegyünk fel olyan zenét, ami inspirál bennünket, ám nem tereli el a figyelmet a munkánkról (pl. klasszikus zene, meditációs vagy relaxációs zene). Formáljuk egyéni ízlésünk szerint ezt a teret, hiszen ezzel is segítjük a termelékenységünket, munkakedvünket, jobbá tehetjük a koncentrációnkat.

Invesztáljunk megfelelő irodabútorokba – ezzel egyrészt tovább növelhetjük az iroda hangulatát, esztétikáját, másrészt viszont a saját egészségünkért is sokat tehetünk. Az ülőmunka kapcsán már régóta nem titok, hogy hosszú távon egészségkárosító hatással bírhat. Ezért a megfelelő és rendszeresen végzett mozgásformák mellett érdemes gondoskodni minőségi, az otthoni munkavégzést segítő bútorok beszerzéséről is.

Ilyen lehet egy állítható magasságú irodai asztal vagy okosasztal, mellyel megvalósítható, hogy ne csak ülve, hanem állva is dolgozhassunk, megkímélve magunkat a görcsöktől és fájdalmaktól. Nem beszélve az ülőmunka elmaradhatatlan kellékéről: a székről, mely téren ugyancsak megnőtt a választék. Egy minőségi ergonomikus irodai székkel jelentős mértékben hozzájárulunk a munkavégzés közbeni kényelemérzéshez.

Hirmagazin.eu