Kezdőlap Főhírek Külföld Osztrák diák nyerhet pert a Facebook ellen! Több ezren követhetik a példáját!

Osztrák diák nyerhet pert a Facebook ellen! Több ezren követhetik a példáját!

kezdö oldalra

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A jog­hall­gató sze­rint ugyanis a Fa­ce­book ír le­ány­vál­la­lata tör­vény­te­le­nül adja át az eu­ró­pai fel­hasz­ná­lók sze­mé­lyes ada­tait az ame­ri­kai Nem­zet­biz­ton­sági Ügy­nök­ség­nek.

A Max Schrems osztrák joghallgató kontra Facebook perben az Európai Unió Bírósága korábban a diák javára ítélkezett: a bírói fórum kimondta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi egyezmény érvénytelen, mert az nem védi megfelelően az európai internetes felhasználókat.

A diák szerint arról van szó, hogy az ír központú Facebook egyszerűen nem kér hozzájárulást a magánadataink „sokoldalú” felhasználásához, szó nélkül átadja a felhasználók képeit, videóit, közösségi tevékenységének információit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek.

Az, hogy egyenként adatvédelmi pert indítanak a felhasználók, nemcsak jogi, hanem az egyetlen ésszerű módja annak, hogy több ezren megvédjék a magánéletüket

– mondta Max a Reuters-nek, aki 25.000 támogatójával együtt fejenként 500 euró kártérítést követel a Facebooktól. A joghallgató ügyét most már osztrák Legfelsőbb Bíróság vizsgálja.

(Fotó: 123RF)

Forrás: Ripost

Exit mobile version