Home Főhírek Külföld Oroszország elfogadja a migrációs paktumot

Oroszország elfogadja a migrációs paktumot

Putyin /Fotó: MTI

Oroszország az ENSZ globális migrációs csomagját fontos lépésnek tartja a nemzetközi együttműködés fejlesztésében, ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól ebben a kérdésben – közölte az orosz ENSZ-nagykövet szóvivője vasárnap a marrákesi kétnapos nemzetközi kormányközi konferencia előtt, amelyen a tervek szerint elfogadják a migrációs paktumot.

„Oroszországnak, hasonlóan minden más államhoz, jogában áll figyelmen kívül hagyni a migrációs csomag azon rendelkezéseit, amelyek ütközhetnek nemzeti érdekeivel, törvényeivel, illetve az általa vállalt nemzetközi kötelezettségekkel” – mondta a diplomata.

„Valószínű, hogy sok államnak van kérdése az elfogadott szöveggel kapcsolatban, Oroszország sem kivétel” – erősítette meg a szóvivő. Szerinte Moszkva ellenvetései dacára a szövegben utalások maradtak az “osztott felelősség” nem egyértelmű fordulatával összefüggésben.

„Oroszország ennek az elvnek a sulykolását a felelősség áthárítására tett próbálkozásként szemléli, tekintettel arra, hogy a jelenlegi bonyolult migrációs helyzet nagy részben a szuverén államok belügyeibe történt felelőtlen beavatkozás következménye – hangsúlyozta a szóvivő.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. A migrációs csomag deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint december 10-11-én fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

Forrás: MTI

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version