Orosz katonai szakértő: súlyos lesz a helyzet, ha megindulnak az ukránok

Dátum:

Az egyik orosz tévécsatorna műsorában sorolta fel a szakértő, mi várható az ukrán ellentámadás alkalmával.

A stúdióban lévők döbbent csendben hallgatták, ahogy Mihail Hodarenok elsorolta a várható eseményeket. Szerinte először is a nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel fognak az ukránok csapásokat mérni az orosz védelem teljes mélységében.

Ehhez elsősorban az M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket és a repülőgépekről bevethető JDAM-ER vagyis GPS-irányítású, megnövelt hatótávolságú siklóbombákat fogják használni. Ugyancsak várható, hogy az ukrán hadsereg beveti a 150 kilométerről is pontosan célba találó GLSDB-ket, azaz a földi indítású, kis átmérőjű bombákat. Ezeket eredetileg repülőgépfedélzeti fegyvernek tervezték, de az amerikai Boeing és a svéd Saab cég közös fejlesztésében hozzáillesztették a hadrendből kivont M26 rakéták hajtóművét.

Ezzel egy egyszerű, de pontos és főleg nagy távolságú csapásmérésre alkalmas fegyver jött létre, amely száz kilométerről még egy mozgó járművet is képes eltalálni. Az ukrán hadsereg már sikerrel használta több alkalommal is mélyen a frontvonal mögött található célpontok ellen. Legutóbb valószínűleg ilyen fegyverekkel tették tönkre az Azovi-tengerhez közeli Melitopol áramellátását és leromboltak egy vasúti raktárat.

A legfrissebb hírek itt!

Az orosz hadsereg nyugalmazott ezredese elképzelhetőnek tartotta, hogy ezeken kívül is lehetnek még az ukránoknak olyan nyugati fegyvereik, amelyekkel nagy távolságban lévő célpontokat tudnak elpusztítani. Mint mondta: nincsenek pontos értesüléseik az ukránok arzenáljáról, de abban biztos, hogy ezekkel a precíziós csapásmérő fegyverekkel kivételesen nagy pusztításra képesek.

Mihail Hodarenok arra is kitért, hogy a nagy hatótávolságú csapásokkal egyidőben az ukrán hadsereg intenzív rádióelektronikai zavarást is alkalmazhat, amellyel teljesen tönkre teheti az orosz csapatok kommunikációját. Megszakíthatja az alakulatok és a parancsnokságok, valamint a lőszer és hadianyag ellátó központok közötti kapcsolatokat.

A nyugalmazott ezredes közölte: nem tudni, hogy az USA milyen elektronikai zavaró berendezéseket szállított, de tartani lehet attól, hogy az ukránok képesek megbénítani a teljes orosz rádióforgalmazást a csapatok minden szintjén. Majd azt mondta: lesznek meglepetések.

Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...
Megszakítás