Az Európai Unió olyan tervet eszelt ki az orosz olajembargóval kapcsolatban, amely Orbán Viktornak is tetszhet majd. Ezek után már közös platformon lehet fellépni Kreml ellen. Ez valamennyire a magyar miniszterelnök győzelmét, illetve Ursula von der Leyen vereségét is jelentené.

A tervek szerint, amelyről az EU-s ügyekben mindig jól tájékozott Politico című portál írt, kísérleti kompromisszumot kötnek az EU-tagországok az orosz olajimport szankcionálásával kapcsolatban, hogy megtalálják a továbblépés lehetőségét, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök is támogat majd – közölték brüsszeli diplomaták.

Orbán az elmúlt hónapban blokkolta az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok behozatalának tilalmáról szóló megállapodást azzal az indokkal, hogy ez súlyos csapást mérne Magyarország gazdaságára.

A diplomaták most egy olyan lehetőséget mérlegelnek, amely lazábbá tenné az orosz olaj behozatalának teljes tilalmára vonatkozó eredeti javaslatot, és ehelyett – legalábbis átmenetileg – csak a hajókon szállított készletekre vonatkozna. Ez lehetővé tenné, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország, valamint Németország és Szlovákia számára, hogy továbbra is csővezetékeken keresztül szállított orosz kőolajat vásárolhasson.

A lehetséges kompromisszum, amelyet a Politio először a hét elején tárt fel, átmeneti vereséget jelentene a vezetőknek, köztük Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki a lehető legkeményebb lépést akarta Putyin olajeladásokból származó pénzforgalmának elzárására.

Egyes diplomaták szerint minden kompromisszumos terv a részleteken múlik. Az egyik szerint a kivételeknek „a lehető legszűkebbnek és legpontosabbnak” kell lenniük, hogy megállapodás szülessen. „Nem lehet olyan embargónk, amely alapvetően a mentességek foltoszsákja. A vezetékes olaj embargó alóli mentesítése azt jelenti, hogy az energiaszankciók hatását néhány tagállam viseli majd.”

Ám miután hetekig nem sikerült megállapodásra jutni az EU hatodik orosz szankciócsomagjáról, a tárgyalásokat ismerők szerint más országok, mint például Lengyelország, hajlandónak tűnnek az olajimport részleges betiltására. A vitában jártas szakemberek szerint a tengerrel rendelkező tagországok, mint például Görögország, szintén elégedettek lennének a javasolt kompromisszummal, de szeretnék látni az apró betűs részeket is a terv jóváhagyása előtt.

Folynak a megbeszélések a diplomaták között, de még nem született megállapodás. További tárgyalások a hétvégén, az EU-vezetők május 30-31-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozója előtt várhatók.

blikk

Hirmagazin.eu