forrás: MTI

Orbán Viktor kormányfő a bajor kormányfővel folytatott tárgyaláson köszönetet mondott Horst Seehofernek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében.

Orbán Viktor köszönetet mondott a bajor hozzáállásért
fotó: MTI

Orbán Viktor ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta. A közös sajtótájékoztatón a megbeszélést úgy kommentálta: „nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze”, „nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt”. Magyarország erős német kormányban, erős német kancellárban érdekelt – hangsúlyozta.
Orbán: egy török megállapodás nem pótolhatja a határvédelmet 

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja „a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”. Orbán Viktor azt  mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás „pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét.

Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy „a szerződések be nem tartásának kultúrája” tovább terjedjen, „azzal megássuk Európa sírját”.

Bajor miniszterelnök: remélhetőleg sikeres lesz a hétfői EU-török csúcs

Remélhetőleg sikeres lesz az EU és Törökország vezetőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozója a menekültügy kérdésében – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután Orbán Viktor kormányfővel találkozott. Hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket – közölte. Hozzátette: ezt az álláspontot képviselték eddig is, és teszik a jövőben is.

A bajor miniszterelnök kiemelte: a cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk.