11.1 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Orbán Viktor: Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani

Dátum:

Megosztás:

Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth rádiónak. A miniszterelnök szót ejtett az energia-veszélyhelyzetről, a rezsicsökkentés módosításáról, és arról is, hogy szerinte miért lehet komoly vízválasztó az október.

Az interjú elején európai gázspórolási javaslatról Orbán Viktor azt mondta: „Először is a magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor leginkább magára számíthat.” Hozzátette: ő örül neki, hogy Brüsszelben próbálnak megoldást találni, de mivel fontos kérdésről van szó, ezért

ezt a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk

– szögezte le.

Hozzátette azt is, hogy a háború kitörésekor a nyugati országok lefektették a stratégiájukat, amely négy pillérre alapult:

  • Arra, hogy a nyugati támogatással Ukrajna meg tudja állítani az oroszokat,
  • Az uniós szankciók destabilizálják az orosz vezetést, de „a helyzet nem így áll, pont fordítva”,
  • Hogy a szankciókat Európa képes lesz „az emberek meggyötrése nélkül kezelni”. De ehhez képest „felfordult a világ”, ez sem jött be,
  • És a negyedik pont az volt, hogy ha az Oroszország elleni egységgel el lehet érni a békét. „De a világ nem velünk van, már csak a Nyugat van együtt, nagy tömegei a világnak – Kína, India, az Arab világ, Afrika tekintélyes része – nem áll mellénk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Tehát ez a stratégia „elgyengült, megbukott, újat kell kitalálni”, de ez késik, és helyette az unió csak a fogyasztás csökkentéséről beszél. Ez pedig már „a háborús gazdaság előszobája”, és ha Brüsszel nem változtat, akkor

októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani.

– mondta a miniszterelnök.

Fegyverszállítás, tárgyalások, „einstandolt” gáz

Orbán Viktor ezután azt mondta, hogy a fegyverszállítással és a szankcióval nem lehet elérni a békét, szerinte ehhez a tárgyalásokat kellene újrakezdeni, ennek viszont még nem látják elejét.

Azután – a gázkérdésre visszakanyarodva – arról beszélt: felvetődik az, ha valamelyik uniós országban gázhiány lesz, akkor egymástól is „elvehetnek”. Ezt szokás „einstandnak” hívni, de ez „nem egy szép hagyomány” – tette hozzá, miközben leszögezte, hogy Magyarországnak lesz elég gáza, ugyanis ezt több nemzetközi szerződés révén is sikerült garantálni.

A miniszterelnök szerint segíteni kell az embereknek, hogy lejöjjenek a gázfogyasztásról

„A mi problémánk nem az lesz, hogy nincsen gáz – hacsak el nem viszik a németek, de ezt egy másik dolog –, nekünk a bajunk igazából az ár, hogy az ár a többszörösére nőtt az utóbbi hónapokban – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután hozzátette, hogy

segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a kormány több lépést is tett az energiapolitika tekintetében, amellyel igyekeznek enyhíteni az energia-veszélyhelyzetet.

Lehetetlen tartani a gázárak miatt a rezsicsökkentést

Hozzátette azt is, hogy Magyarországon „okos rendszert építettek ki a rezsicsökkentéssel, amellyel a családok olcsóbban, fix áron kapták a gázt és az áramot. Ha magasabb volt az ár, akkor a családok által fizetett összeg és a tényleges ár közti különbséget a költségvetés kipótolta.

EZ A KIPÓTOLANDÓ ÖSSZEG 2022 VÉGéRE AZONBAN – A MOSTANI ÁRAK SZERINT – MÁR TÖBB MINT 2000 MILLIÁRD FORINT LENNE – MONDTA A MINISZTERELNÖK.

A magyar gazdaság pedig ezt a különbözetet már „képtelen kitermelni, egyszerűen nem fér bele, valamit itt csinálni kellett”, ezért hoztak döntést a rezsicsökkentésről ~ mondta Orbán Viktor, majd hangsúlyozta: az átlagfogyasztásig azonban mindenki olcsóbb árat fizet a gázért és az áramért.

Ennyit spórolnak a családok a rezsicsökkentés módosítása után is

Szeretném, ha tudnák a magyar családok, hogy az átlagfogyasztás szintjéig ők minden hónapban kapnak 181 ezer forintot

– mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy ekkora a különbség az átlagfogyasztáson belül a lakossági és a piaci ár közt.

Hozzátette: szerinte október lesz a vízválasztó pont, amikor kiderül, hogy a háborús infláció és a magas energiaárak tartósan velünk maradnak-e.

Csak a harc a biztos

Orbán Viktor ezután arról a tízlépéses tervről beszélt, amelyet szerdán ismertetett. Szerinte ez „egy reális terv, ez sikerülhet”, de még nem jelent 100 százalékos biztonságot, egyelőre ennyit tudnak tenni.

Én csak azt tudom mondani, hogy harcolni fogunk

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: küzdenek azért, hogy az embereknek ne kelljen minden pénzüket a rezsire költeniük, hogy legyen elegendő jövedelmük, hogy ne essen vissza a gazdaság és hogy ne szűnjenek meg munkahelyek.

Miért nincs béke?

„Mert az amerikaiak – inkább úgy fogalmaznék, az angolszászok – még mindig azt hiszik, hogy ezzel a stratégiával a háborút meg lehet nyerni” – ezt mondta Orbán Viktor arra, hogy miért nem követelik még Európa-szerte a megbékélést, vagy legalább a tűzszünetet.

Olyan 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, ez hatalmas összeg. Hogy ezt ki fogja odaadni, azt nem tudom, de Európának erre nincs pénze

– fogalmazott ezután a kormányfő, majd hozzátette, lehetetlen, hogy  Európa finanszírozza Ukrajna újjáépítését, és hogy szerinte az Egyesült Államok a meghatározó szereplő a mi oldalunkon a háborúban.  Mindeközben arra is utalt, hogy Amerikában idén ősszel jönnek a félidős választások, szerinte ez még hozhat némi változást ebben a kérdésben is.

Látja az aszály következményeit, jönnek az intézkedések

„Én is járom az országot, szembesülök ezzel a helyzettel ” – mondta az aszályról beszélve Orbán Viktor . Hozzátette, hogy azt látja, még a napraforgótermésre is keresztet vethetünk , és visszaeshet Magyarország agrárexportból eredő bevétele.

Hangsúlyozta: Magyarországon lesz elég élelmiszer, sőt lesz itt export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb , így most nem lesz akkora a termés, mint máskor, nem tudunk ellátni 20 millió embert.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy normál esetben úgynevezett kárenyhítési alapból enyhítik a gazdák kárát, de ez most teljesen kimerült, ezért a kormány külön intézkedéseket tesz azért, hogy segítsen a gazdákon. Ezzel kapcsolatban már egy tucat lépést megtárgyaltak, még nincs végső döntés,

DE VÁRHATÓAN EGY HÉT MÚLVA BEJELENTIK A KONKRÉT INTÉZKEDÉSEKET.

„Közös nemzeti érdekünk, hogy ők talpon tudjanak maradni” – mondta a gazdákról a miniszterelnök.

A rádiós interjút Orbán Viktor a saját Facebook-oldalán is közzétette, aki akarja, itt megtekintheti:

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...

„Ezt nem lehetne, ezt nem szabadna!” – Farkasházi Réka kifakadt a kölcseys tanárok elbocsátása miatt

A Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban zajló sztrájk- és elbocsátásmizéria már nemcsak a pedagógusi kört és a...

Kigyulladt egy társasház a XVIII. kerületben

Egy kétlakásos, kétszintes társasház egyik lakásának alsó szintje gyulladt ki a XVIII. kerületi Üllői úton. A kiérkező tűzoltóknak...