Home Főhírek Belföldi hírek Orbán Viktor: Brüsszelből és délről is veszély fenyeget

Orbán Viktor: Brüsszelből és délről is veszély fenyeget

forrás: MTI

Továbbra is nagy veszély, kényszerbetelepítési kvóták létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint azonban nem német-török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közötti egyezségről van szó.

Brüsszelből a „kényszerbetelepítési kvóták” veszélye, délről pedig az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomás fenyeget – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Miskolcon, sajtótájékoztatón, ahol a Fidesz-KDNP Lillafüredre kihelyezett frakcióülésén előző este tartott felszólalásáról kérdezték.

A kormányfő szerint Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a „kényszerbetelepítési kvóták” létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől. Ez a legnagyobb fenyegetés, amelyet a következő hónapokban ki kell védeni – jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor – idézve a frakcióülésen elhangzott szavait -, hogy nem német-török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó. Utóbbi tartalmaz egy utalást arra, hogy az Európai Unió 400-500 ezer migránst „közvetlenül átemel” Törökországból – mondta, jelezve, hogy Magyarország tiltakozott ez ellen.

Azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert számos uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani, „kényszer erejű szétosztással” nem – tette hozzá.

Van másik veszély is

Emellett egy másik veszély is fenyeget – folytatta -, fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog az Európára dél felől nehezedő migrációs nyomás. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását – közölte.

Összegzése szerint Brüsszelben diplomáciai, politikai, délen pedig katonai, védelmi erőfeszítésekre van szükség.

Miskolc ma már a munkaerőt kereső vállalkozások városa 

Miskolc ma már nem a munkanélküliek, hanem a munkaerőt kereső vállalkozások városa – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a város polgármesterével, Kriza Ákossal (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatón, miután áttekintették a megyeszékhely fejlesztéseit.

Időarányosan halad a Modern városok program Miskolcra vonatkozó része, jó esély van a végrehajtására – közölte a kormányfő, aki annak alkalmából tárgyalt a polgármesterrel a városházán, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Lillafüreden tartja kihelyezett ülését.

Orbán Viktor szerint a modern ipari várossá válás útján Miskolc jó ütemben halad. Megjegyezte, a pozitív oldalát nézi annak a jelenségnek is, hogy lassan munkaerőhiánnyal kell megküzdeni a városban.

 

Exit mobile version