Orbán Viktor Miniszterelnökünk csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte, hogy – szokásához híven – a péntek reggelt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kezdi.

Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában /MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánOrbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában /MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról médiánk is beszámolt, május végén Magyarország elérte az 5 milliós beoltottsági számot, ezzel pedig újabb enyhítések léptek érvénybe: sok más intézkedés mellett eltörölték a kijárási korlátozást és a kötelező maszkviselést, megszüntették a kötelező zárási időpont az üzletek, vendéglátó üzletek számára, valamint a rendezvények látogatásával kapcsolatban is új változások léptek életbe.

Azt, hogy miről beszélt a stúdióban a magyar kormányfő, percről percre frissülő cikkünkben követhette:

Mindenki ezt olvassa most!

Az interjú során elhangzott:

Járványhelyzet:

A miniszterelnök elmondta, hogy tegnap első oltást kapott 11 588 ember, másodikat pedig 81 952 személy. Hozzátette: megváltoztak a dolgok, mind a halálozások, mind a megbetegedések száma zuhanni kezdett.

Az elmúlt 24 órában 26-an haltak meg, 269-en fertőződtek meg. Jelenleg 64 ezer aktív fertőzött van.

Majdnem 17 millió adag vakcina lesz Magyarországon év végiéig. „Oltásbiztonságban vagyunk” – tette hozzá. Ha kiderülne, hogy hamarabb veszítik el az emberek az átoltottságukat, akkor is újra tudnánk oltani. A magyar népesség 54 százaléka kapott már egy oltást, 38 százaléka a másodikat is.

Van két és fél millió ember, aki nem akarja a védőoltást. Miattuk fenntartani az oltási rendszert nem ésszerű, ezért átállunk a tömeges oltásról a készenléti oltásra. Fenntartanak néhány oltóhelyet, így aki kér oltást, oda kell mennie, megszűnik a „kényelmes helyzet”.

Gyerekek oltása:

A 12-15 évesek oltásáról Orbán elmondta, hogy még nem tudja, mi lesz, óvatosnak kell lenni, mivel „gyerekekről van szó”. A szülőket nem akarják elzárni attól, ha szeretnék beoltatni a gyereküket, Orbán szerint erre lehetőséget kell adni. Oltási kampányt nem akarnak indítani. A nyár végéig nem lesz döntés a kérdésben. Hozzátette: azok a szülők, akiknek van védettségi igazolványuk, a kiskorú gyerekeiket bárhova magukkal vihetik.

Védettségi igazolvány:

Európához viszonyítva Magyarország előrébb jár. Nálunk van védettségi igazolvány, Orbán számára ez büszkeség. Más európai országokban még mindig kijárási tilalom van, kötelező maszkhasználat. Az uniós kártyával kapcsolatban elmondta: minden ország a lakosságának a saját hatáskörében adja majd ki. Megerősítette, amit Gulyás Gergely is elmondott: a digitális verziónak június 15-re rendelkezésre kell állnia. Ezen rajta lesz a második vakcina és a védőoltás fajtája is. Az uniós oltási igazolvány július 1-jétől lép életbe.

A kormányfő elmondta: szinte nem is lehet emlékezni arra, milyen volt a rossz időszak. Ő maga sokat utazik az egész világban, látja, hogy „depresszió van”, de itthon már eljött a szabadság.

Mindenki ezt olvassa most!

Önkormányzatok, gazdasági újraindítás:

Döntés születik arról is, mikor kezdődik meg az önkormányzatok normális működésének helyreállítása. Erről ma délután döntenek. Hozzátette: korábban vállalták, hogy annyi munkahelyet teremtenek meg, amennyit a vírus elvett, ám ez a korlátozások miatt nehéz. A gazdaság újraindításáról a jövő héten lesz konferencia.

Orbán köszönetet mondott azoknak, akik leszervezték az oltást, illetve azoknak, akik beoltatták magukat. Mostantól egyéni döntés van, ők már nem tudják állami szinten megemelni a beoltottak számát.

„Megmentettünk mindenkit, akit lehetett” –tette hozzá.

Pedofilellenes törvényjavaslat:

Elmondta, hogy erről már hosszú ideje folytak viták. „Vékony mezsgyén járunk” – fogalmazott, majd hozzátette: kifinomult szabályozás kell ehhez. Legalja dolog, ha egy felnőtt visszaél azzal a bizalommal, amivel egy gyerek felé fordul. A legtöbb ilyen bűncselekmény az interneten zajlik, a szigorítás elkerülhetetlen, mert az internet nyílt csatatér.

Trianon:

A 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződésről is beszélt Orbán. Szerinte jobban állunk, mint 2010-ben. Az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk nyilvánítani, „a ránk dobált kövekből lépcsőt próbáltunk építeni” – tette hozzá. Ma már erősebb a nemzeti összetartozás.

„Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben mindig velünk maradtak” – mondta a kormányfő.

Az összetartozás napja egy kísérlet arra, hogy többé ne érezzük magunknak egy veszteségre ítélt népnek és erős respektáljunk. Az ország egyre erősödik, számolnak velünk, egyre jobb a kapcsolatunk a szomszédainkkal. Nem ellenfeleket gyűjtünk, hanem barátokat, bár nem könnyű barátkozni. Ő maga úgy nőtt fel, hogy Toldit olvasott, ezért megtanulta, hogy mi, magyarok, egy nagy nemzet vagyunk, együtt kell működnünk a világgal, nem szigetelhetjük el magunkat.

Lehallgatási botrány:

Szóba került a dán–német–amerikai lehallgatási botrány is. Orbán elmondta, hogy kivizsgálják, Magyarország érintett-e az ügyben. Mint mondta, a nemzetközi rendszerben nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon az ország.

Eb:

A foci Eb-vel kapcsolatban azt mondta, végre felemelkedett egy csillag a magyar labdarúgásban, de most kiderült, hogy vissza kell térnie Németországba. Nem örül, hogy nem láthatja Szoboszlai Dominikot a pályán, de jobbulást kívánt neki. Nagyszerű, sikeres Eb-re számít.

blikk, Facebook

Hirmagazin.eu