hirmagazin 2015 05 29 125224

2015. 05. 29. – 12:48

forrás: hirado.hu
 
A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta Orbán Viktor. „A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első” – jelentette ki.

Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ötéves a kormány című, a Budapesti Történeti Múzeumban rendezett konferencián. A miniszterelnök beszélt arról is: az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz.

2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már „a magyar fregatt stabil”, bár „van még tennivaló a fedélzeten” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor úgy értékelt: Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta. Jelezte, hogy alkalmanként hibáztak is, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve.

A polgári életminőség megteremtése

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni; a 2016-os költségvetés már erről szól.

Rámutatott: a polgári berendezkedés lényege, hogy emberközeli, emberléptékű és a politika nem „odafent történik”, a makromutatók világában, hanem „bekopogtat az emberekhez és gondjaikra keresi a választ”.

A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval – fogalmazott a kormányfő.

A valaha volt legjobb kormány akarunk lenni 

A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta Orbán Viktor.  „A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első” – jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell.

Azt mondta: senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt – hangoztatta Orbán Viktor.

A magyaroknak az EU és a NATO a családja 

Orbán Viktor, bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert „nekünk, magyaroknak ez a családunk”.

A kormányfő azt is mondta, hogy 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy „mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei”, „mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya”.

Szólt továbbá arról, őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson „egy időre lecsillapítja a kedélyeket”. De nem így történt – mondta.

A kormányzás kulcsa mostantól a figyelem

Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz – mondta Orbán Viktor.

Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, és bár az erős vezetés nem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, „odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre” – fejtette ki mintegy háromnegyed órás beszéde végén a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

 

Ötéves a kormány: konferencia Orbán Viktor részvételével

Matolcsy: minden korábbi kísérletnél sikeresebb volt a stabilizáció

Magyarország sikeresen lezárta a 2010-2015 közötti válságkezelést – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank az Ötéves a kormány című budapesti konferencián.

Szavai szerint minden korábbi stabilizációs kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció. Hozzátette, ennek igazi értékét az adja, hogy a válságkezelésre szoruló európai uniós országok makrogazdasági számait figyelembe véve Magyarország hajtotta végre a legsikeresebb válságkezelést, az ország minden makrogazdasági mutatóban sikeres. Példaként említette a csökkenő államadósságot, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, a folyamatosan emelkedő foglalkoztatottságot és a csökkenő munkanélküliséget. A siker kulcsának a munkát ösztönző, munkahelyteremtésre ösztönző adórendszert nevezte, és hangsúlyozta, az egykulcsos szisztémát meg kell védeni.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által összehívott tanácskozáson a Budapesti Történeti Múzeumban 2015. május 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Matolcsy György – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

E siker különösen annak köszönhető, hogy „megtaláltuk a saját utunkat”, a magyar modellt – mondta a jegybankelnök, aki hangsúlyozta, új gazdaságfilozófiát, új gazdasági képletet vezettek be. Az MNB-ről szólva Matolcsy György arról beszélt, hogy az alapkamat-csökkentéssel, a növekedési hitelprogrammal és a devizahitelek forintosításával a központi bank az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A forintosítással kapcsolatban megjegyezte, ha későbbre hagyták volna, 70 százalékkal is emelkedhetett volna a devizahitelesek törlesztőrészlete.

Közölte azt is, hogy 2015 végétől, 2016 elejétől az MNB már nem a gazdaság dinamizálásának egyik motorja lesz, hanem a saját útján járó Magyarország, annak gazdasági-pénzügyi rendszerének őrzője, stabilizátora. Megóvjuk a sikeresen a maga útját járó országot a külső és a belső támadásoktól – fogalmazott.

A jegybankelnök célként végül annak elérését határozta meg, hogy 2020-ig Magyarország a régió legdinamikusabban fejlődő gazdasága és a Kárpát-medence legvonzóbb életminőséget kínáló országa legyen.

Boross Péter: a mérsékelt jobboldali kormányzás segíti az ország fejlődését 

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián Boross Péter volt miniszterelnök hangsúlyozta: az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban. Kijelentette: minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország.

Boross Péter volt miniszterelnök, az Antall-kormány egykori tagja, a Veritas Történetkutató Intézet Tanácsadó Testületének elnöke beszédet mond a 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által összehívott tanácskozáson a Budapesti Történeti Múzeumban 2015. május 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Boross Péter volt miniszterelnök – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A korábbi kormányfő kifejtette: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus, a konzervatív attitűd, a múlt megbecsülése és a tapasztalatok tisztességes felhasználása. Ez az irányzat ideológiamentes, de eszményektől vezérelt – tette hozzá.

Úgy vélte, az országban egységet kell létrehozni, hogy az igazán meghatározó, a nemzet sorsát érintő kérdésekben együtt lehessen fellépni. Emellett fontos, hogy tartós vezérléssel lehet igazán eredményeket elérni, és szükségesek a stabil makrogazdasági alapok is – magyarázta. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a kormány és a parlament képes volt használható, alkalmazható és betartható alaptörvényt adni az országnak.

Boross Péter arra is kitért, hogy okosan és célszerűen kell centralizálni az országban, meg kell teremteni a szervezetek és a személyek között összhangot, és vezetésre képes embereket kell kinevezni. Meglátása szerint „megnyugtató és eredményes állapot” jellemzi a mostani kormányt, amely – tette hozzá – talán két miniszterrel még bővülhetne.

Balog Zoltán: megnőtt az élet értéke Magyarországon

Az emberi erőforrások minisztere szerint az elmúlt években megnőtt az élet értéke Magyarországon. Balog Zoltán az eltelt időszak pozitív tendenciáit részletezve többek között kiemelte: 91 500 gyermek született tavaly, több mint az elmúlt öt évben bármikor. Az elmúlt négy évben a házasságkötések száma 10 százalékkal nőtt, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által összehívott tanácskozáson a Budapesti Történeti Múzeumban 2015. május 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Balog Zoltán – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Három év alatt a válások száma 15 százalékkal lett kevesebb és csökkent a terhesség-megszakítások aránya is. Kitért arra is, hogy 2014-ben 30 százalékkal, 238 milliárd forintra nőttek a családoknál maradó pénzek, ezáltal a jövedelemkülönbségek csökkentek.

Balog Zoltán ugyanakkor kifejtette: az elmúlt években Magyarországon harcolni kellett azért, hogy építeni és építkezni lehessen.

Schmidt Mária: az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult 

Az elmúlt években az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult, mert egy működőképes és sikeres magyar modellt dolgozott ki, amelyet a választópolgárok döntéseikkel többször visszaigazoltak – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a 2010-es kormányalakítás ötödik évfordulója alkalmából, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által összehívott tanácskozáson a Budapesti Történeti Múzeumban 2015. május 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Schmidt Mária – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiemelte: a status quo őrzése, a döntések halogatása, a konfliktusok elkerülése néha valóban szükséges, de a határozott döntéseknek is megvan a maguk ideje. Az EU 2008 óta túl sok időt áldozott az előbbire és túl keveset a szükséges döntések meghozatalára – vélekedett. Hozzátette: a magyarok abban érdekeltek, hogy az EU sikeres maradjon, de ehhez kevesebb kioktatás és leckéztetés kellene.