Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek Orbán Viktor: a bőrünkről van szó

Orbán Viktor: a bőrünkről van szó

kezdö oldalra

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/180 perc

A közeljövőben ismét a bevándorlási hullám erősödésére kell számítani, ezért a V4-ek négypontos javaslatcsomagjukban egyebek mellett a közös európai hadsereg felállítását, valamint a nemzetállami hatáskörök megerősítését javasolják – mondta a kormányfő a 180 percben. A tervezett betelepítési kvóta mindannyiunkat súlyosan érintő ügy, és nem pártkérdés, az Európai Bizottság már döntött, de a magyar választók még egyértelmű jelzést küldhetnek Brüsszelnek arról, hogy együtt akarnak-e élni muszlim bevándorlókkal, hazánknak most olyan álláspontot kell képviselnie, amellyel az Európai Bizottság már meghozott döntését az Európai Tanácsban még meg lehet állítani – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Várhatóan a migrációs krízis és a Brexit adja majd a pozsonyi informális uniós csúcs legfőbb vitatémáit – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Őszintén szembenézni

Az biztos, hogy őszintén szembe kell néznünk azokkal a hibákkal, amelyeket az Európai Unió az elmúlt időszakban elkövetett, és amelyeknek két súlyos következménye van: a Brexit és az, hogy kezelhetetlen biztonsági helyzet jött létre Európában az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt. A miniszterelnök azt mondta, hosszú vitára számít, lehet, hogy jövő tavasszal, de az is, hogy csak 2017 végén lehet majd lezárni, ám biztos, hogy most el kell indítani.

Az Ön böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását!

 


Orbán Viktor a 180 percben

 

A migráció az első!

Ha fontossági sorrendet kell a vitatémák közt felállítani, a józan ész szabályai azt követelik, hogy a migráció kerüljön az első helyre, még akkor is, ha most úgy tűnik, Magyarországon nyugodtabb időket élünk, mert Olaszország felé, a tengeren érkeznek a menekültek, hogy aztán a német javaslatnak megfelelően Brüsszel megpróbálja szétosztani őket közöttünk. Ahogyan azonban jön az ősz, ismét a szárazföldi, balkáni útvonal kap majd szerepet, és újra nagy nyomással kell majd szembenéznünk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Közös V4-javaslat

Ezért a Visegrádi Csoport (V4) tagországai egy négypontos javaslatcsomagjukban egyebek mellett a közös európai hadsereg felállítását, valamint a nemzetállami hatáskörök megerősítését fogják javasolni, mindezt pedig benyújtják az Európai Tanács elé. Orbán Viktor hozzátette: abban bízik, hogy ez a csomag már péntek reggelre megszülethet.

Van, hogy a több Európa kevés

Az elmúlt időszakban bármilyen baj került elő, jöttek a bürokraták, és néhány európai politikussal megtámogatva rendre úgy reagáltak: még több Európa kell, vegyünk el a tagállamoktól hatásköröket, és az EU majd megoldja. A migrációs válság azonban fordulópont, kiderült ugyanis, hogy Brüsszel arra nem tud érdemben reagálni, ezért kellett Magyarországnak három hónap után lépnie, és kerítést építeni. Kiderült tehát, itt nem a „több Európa” nyújt segítséget, hanem, ha minden schengeni országot segítünk abban, hogy a szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét teljesíteni tudja, ha pedig ez nem sikerül, akkor kérjen segítséget, de a felelősség maradjon az övé – fogalmazott a kormányfő a 180 percben.

A bőrünkről van szó

A betelepítési kvóta és az ahhoz kötődő népszavazás nem egy elvont, absztrakt politikai ügy, hanem a “rögvalóság”: ha engedjük, pénzt vesznek el tőlünk, pénzt kell adni az ide érkező migránsoknak, Brüsszel szétosztja a migránsokat a településeink közt, és mindenki a saját bőrén érezheti majd a következményeket. Nem pártügyről, hanem nemzeti ügyről beszélünk tehát, dobjuk ezért most sutba a “pátszemüvegeket” – hangsúlyozta Orbán. Most egy olyan magyar pozíció kell, hogy az Európai Bizottság döntését a Európai Tanácsnál meg tudjuk vétózni. Nehéz feladat, de nem lehetetlen – tette hozzá.

Kell a külső határvédelem

Az elmúlt egy évben az is kiderült, hogy külső határvédelem nélkül a bajt nem lehet elhárítani, most Bulgárián a sor, ott kell a kerítést megerősíteni, hogy minél délebbre tudjunk védekezni. A miniszterelnök jó esélyt is lát arra, hogy a segítség megérkezik, egyszerűen azért, mert nem hagyhatunk magára egy migrációs nyomás alatt álló tagállamot, miközben az EU-n kívülre nagy zsákokban hordjuk a pénzt.

Brüsszel naiv

A mi véleményünk talán azért is lehet fontosabb – tette hozzá a kormányfő -, mert egy kicsit talán viharosabb szegletében élünk Európának, így az “testközelből érkezik”. A kormányfő ugyanakkor azt mondta: nem feltételez rossz szándékot a 40 év jólétben élő európai államok felől, inkább a naivitásról lehet szó, arról a reflexről, hogy eddig minden bajt sikerült valahogy kezelni. Most azonban, amikor nyilvánvaló, hogy ha itt egyszer hibázunk, és a migránsok bejönnek Európába, az végzetes lehet, az EU egyszerűen megbénul, nem tud váltani, nem tud a másik vágányra állni.

A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni

Az a berlini javaslat, hogy a migránsok hitelt kapjanak a boldoguláshoz, Orbán számára érthetetlen, szerinte ugyanis a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni. Idecsábítani következmények nélkül embereket, nem tűnik ésszerű megoldásnak – tette hozzá.

Képesek vagyunk rá

Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha ez minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának – közölte. A kormányfő azt a hozzáállást, hogy “úgysem tudjuk őket megállítani”, a nihilizmus kategóriájába sorolta. Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor “nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lennénk erre képesek” – fogalmazott a miniszterelnök a 180 percben.

 

Exit mobile version