Kezdőlap Főhírek Külföld Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

moszkva kreml 529337
moszkva kreml 529337

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát

írja a Bloomberg.

Vasárnap este lejár a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő, amelyet Moszkva az ellene kirótt szankciók miatt nem tud teljesíteni. Amennyiben a befektetők nem kapják meg a pénzüket a határidőig, akkor a kötvények vonatkozásában beáll a “nemteljesítés” esete.

Ez azonban csak szimbolikus esemény lesz, hiszen Oroszország a büntetőintézkedések miatt számos más területen sem tudja teljesíteni kötelezettségeit.

Mégis jelzi, hogy a nyugati országok sikeresen tudták szűkíteni az oroszok mozgásterét egészen odáig, hogy igen valószínű legyen a fizetésképtelenség. Ilyenre egyébként 1918 óta nem volt példa, akkor a bolsevik hatalom tagadta meg a cári időszak idején felhalmozott adósság törlesztését.

Oroszország az utóbbi hónapokban közel került már a fizetésképtelenséghez, azonban képes volt megoldásokat találni annak elkerülésére. A nyugati országok azonban mostanra bezártak szinte minden kiskaput.

A mostani helyzet abból a szempontból mindenképp rendhagyó, hogy Moszkva hajlandó és képes is lenne fizetni, a szankciók miatt azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Jelen esetben ugyanis a hitelminősítőknek kellene egy nemteljesítő nyilatkozatot kiadni a kötvényeket illetően, azonban a szankciók miatt erre nincs lehetőségük. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kötvénytulajdonosok kivárják, hogy a háború véget érjen, abban a reményben, hogy azt követően Moszkva már képes lesz fizetni nekik.

Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter “vis maiorra” hivatkozott az eset kapcsán, és “bohózatnak” nevezte a kialakult helyzetet.

Címlapkép forrása: Getty Images

bloomberg, portfolio

Hirmagazin.eu


Exit mobile version