A Magyar Orvosi Kamara mai közgyűlésén tizenhat év után leszavazta az eddigi elnököt, Éger Istvánt, és új vezetőt választott a testület élére.

A Magyar Orvosi Kamara közgyűlésén érlelődő meglepetésre már akkor számítani lehetett, mikor pénteken, a MOK közgyűlésén a küldöttek nem fogadták el az eddigi Elnök, Éger István beszámolóját – írta az Index. A küldöttek végül nem is választották meg az eddigi vezetőt, hanem Kincses Gyula fül-orr-gégész szakorvost, korábbi egészségpolitikust emelték az elnöki székbe. A döntést egy helyszínen készült videó tanúsága szerint a tagság üdvrivalgással fogadta, ezzel pedig 16 év után van új elnöke az orvosi érdekképviseletnek.

 

Éger István leszavazott kamarai elnök /Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Kincses Gyula

Kincses Gyula életrajza szerint 1976-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 4 évvel később már fül- orr-gégeszakorvos. 1989 a Debreceni Orvostudományi Egyetemen Informatikai Laboratóriumának vezetője és alapító tagja a Magyar Egészségügyi Informatikai Társaságnak, 1991-től alapító tagja a Magyar Népegészségügyi Társaságnak, később pedig a Magyar Egészségügyi Telematikai Társaságnak is (2002). 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő (MDF) és az Egészségügyi Rendszerváltozást Koordináló Bizottság elnöke. Nevéhez fűződik a jelenlegi alapellátási rendszer kidolgozása és a DRG elvű kórház-finanszírozás bevezetésének koordinálása. 1998-ig a GYÓGYINFOK igazgatóhelyettese, majd 1998-2000 között a Miniszterelnöki Hivatal, Kormányzati Stratégiai Elemző Központ kormány-főtanácsadója. 2001-től 2010 augusztusáig az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet és jogelődje főigazgatójaként tevékenykedik. 2007 októberétől 2008 májusáig az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. 2010 után több egyetem vendégoktatójaként és tanácsadóként dolgozik. Kiemelt kutatási területe a magánegészségügy hatásainak elemzése.

Forrás: Blikk.hu

Illusztráció: Northfoto