Megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról, hogy mit várhatnak az Ukrajnába küldött francia kiképzők a harcok során – írja a Kyiv Independent. Miközben Harkivnál az orosz támadás egyre több kudarcot könyvelhet el, addig a keleti fronton, Donyeck megyében újabb sikereket érnek el. Tegnap Karlivka település külső részeire is betörtek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Nehéz helyzetben vannak Ukrajna védői, hiszen az orosz hadsereg próbál több szektorban is támadni, hogy megosszák Kijev tartalékait. Az ukrán haderő viszont előnyére tudja fordítani a helyzetet, ha megfelelően jár el – idézi Olekszandr Szirszkijt, az ukrán haderő főparancsnokát a Kyiv Independent.

Az ukrán parancsnok azt mondta: az oroszok célja most az, hogy minél szélesebbre húzzák a frontvonalt, abban a reményben, hogy az ukrán haderő nem fog tudni minden szektorban védekezni, lesz majd egy pont, ahol sikerül áttörést elindítani.

Kitért arra, hogy most Kurahove, Pokrovszk, Kupjanszk és Harkiv térségére koncentrálja támadását az orosz hadsereg.

Vovcsanszkban a fő feladatunk most az, hogy megállítsuk az ellenséget, súlyos csapást mérjünk rájuk, aztán meginduljunk felszabadítani a területeinket”

– mondta Szirszkij (Vovcsanszk egy Harkiv melletti kisváros).

Hozzátette: a cél most az, hogy Ukrajna átvegye a fronton a kezdeményezést és védekezésre kényszerítse az ellenséget.

Bár nehéz a helyzet, itt van a lehetőség, hogy előnyünkre fordítsuk a szituációt. A védelmi erőink megtesznek mindent, amit lehet”

– fogalmazott.

Vovcsanszk térségében ellentámadásba kezdtek az ukrán erők, a Donbaszban viszont nem alakulnak túl jól a dolgok. Az orosz hadsereg Donyeck megyében több falut is elfoglalt az elmúlt napokban.

Forrás

Hirmagazin.eu