Úgy tűnik, végérvényesen beköszöntött a tavasz, jóval plusz fölött van tartósan a hőmérő higanyszála, virágoznak a fák, virágba borultak a kertek, és hét ágra süt a nap. Itt az ideje, hogy nekifogjunk a tavaszi kerti munkálatoknak, a metszésnek!

Mutatjuk, melyek azok a növények, amiket április elején ajánlott visszametszeni.

Ha éjszaka nem esik már mínusz fok alá a hőmérséklet, akkor nyugodtan nekifoghatunk a munkálatoknak.

Szükséges eszközök

Mindig egy olyan jól vágó metszőollót, vagy kis fűrészt válasszunk, melyet előzőleg jól lefertőtlenítettünk. A vágások a növények számára is valódi sebek, és óvatosan kell dolgoznunk, hogy nehogy befertőzzük, vagy visszafertőzzük őket. Soha ne használjunk rozsdás, piszkos, vagy földes eszközöket. Készítsünk elő egy olajat, mellyel a sebet lekezeljük, hogy ne vonzza oda a kártevőket, ne gombásodjon el. Főleg a gyümölcsfák, és a kúszó növények esetében ajánlott jól lekezelni.

Melyik növényt mikor kell visszametszeni?

Március végén, április elején, ha már lejártak a nagy fagyok, távolítsuk el a száraz ágakat a fákról, a futórózsákat, a klemátiszt, és a borostyánt nyugodtan metsszük vissza. Meg lehet igazítani a virágzó cserjéket is, mint pl. a magnóliát, a japán birst, a hortenziát, a jázmint, a hibiszkuszt.

Április közepe fele, amikor már biztosan nem számíthatunk több fagyos éjszakára, metsszük vissza a rózsabokrokat. Hagyjuk meg a tavalyról két-három erősebb hajtást, és várjuk az új hajtásokat. Ha már rügyezni kezdett, akkor legalább 2-3 rend rügyet hagyjunk meg az ágon, és csak a felső negyedét vágjuk vissza.

A futórózsáknak is a felső felét vissza kell vágni, és, ha túl sűrűn nőttek az ágak, akkor meg kell ritkítani, hogy elegendő fényhez, és levegőhöz jusson. Az április eleji napos, meleg időben vissza kell vágni a levendula, a csillagfürt, az echinacea, a százszorszép, a késő őszi krizantémok, a lobélia, a feketeszem elszáradt részeit.

Az elbokrosodó növények esetében fontos, hogy a főbb szárakat meghagyjuk, és a többit gyérítsük ki, hogy jobban tudjanak fejlődni az új hajtások.

Forrás: tudasfaja.com