A cikk szerzője: Bognár Géza

Olvasási idő: max 6 perc

A cikk Nostredamus 2024-es új háborúról szóló jövendölését boncolgatja! .. Hirmagazin.eu

Nostradamus, a híres 16. századi francia jós, költő és asztrológus, aki számos homályos és sokféleképpen értelmezhető jóslatot hagyott hátra, számos híve szerint előre megjósolt jelentős eseményeket, beleértve háborúkat és természeti katasztrófákat. Az ő jóslatai azonban rendkívül általánosak és gyakran homályosak, így sokféleképpen lehet őket értelmezni.

maxresdefault 1
Facebook

Nostradamus jóslatai általában ködösek és többféleképpen értelmezhetők, ezért az ő szövegeit konkrét eseményekre vonatkozóan nehéz pontosan értelmezni. Az ő híres könyve, a „Les Prophéties”, több száz négysoros versből (quatrain) áll, melyek mindegyike rejtélyes és allegorikus.

A 2024-re vonatkozó jóslatok kapcsán néhány olyan témát említhetünk, amelyekről gyakran beszélnek a Nostradamus-kutatók, de fontos megjegyezni, hogy ezek az értelmezések szubjektívek és vitathatók:

 1. Növekvő konfliktusok és háborúk: Nostradamus jóslataiban gyakran szerepelnek háborúk és fegyveres konfliktusok. Egyes elemzők szerint a 2024-es évben nagyobb háború kitörésére utalhat, de ezek az értelmezések gyakran általánosak és nem specifikusak egy adott évre vagy eseményre.
 2. Természeti katasztrófák: Szintén gyakori téma a természeti katasztrófák, mint például földrengések, áradások és éghajlati változások. Ezen jóslatok egy része a közeljövőre is vonatkozhat, beleértve 2024-et is, különösen a jelenlegi klímaváltozási aggodalmak közepette.
 3. Politikai változások: Nostradamus gyakran utal politikai változásokra és zavargásokra. Egyes értelmezések szerint 2024-ben jelentős politikai átrendeződések és hatalmi harcok várhatók.
 4. Gazdasági válság: Egyes elemzők Nostradamus jóslatait gazdasági válságokra is vonatkoztatják. 2024-re vonatkozóan ezek a jóslatok a globális gazdaság ingadozásaira utalhatnak.

Bár ezek az értelmezések érdekesek, fontos megjegyezni, hogy Nostradamus szövegei nagyon nyitottak a különféle értelmezésekre, és nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy konkrét eseményeket előrejelzett volna pontos dátumokkal. Az ő jóslatai inkább általános figyelmeztetéseknek tekinthetők, amelyek sokféle eseményre alkalmazhatók.

640px nostradamus by cesar
6Tudasfaja

Az ilyen típusú előrejelzéseket gyakran retrospektívan értelmezik, azaz egy már bekövetkezett esemény után keresnek összefüggéseket Nostradamus szövegeivel. Ezért fontos, hogy szkeptikusan kezeljük az ilyen jóslatokat, és ne vegyük őket konkrét előrejelzéseknek a jövő eseményeire vonatkozóan.

Ami a jelenlegi geopolitikai helyzetet illeti, a nemzetközi kapcsolatokban valódi kockázatok és aggodalmak állnak fenn az említett konfliktusokkal kapcsolatban, de ezek a helyzetek összetettek, és sok tényezőtől függnek.

Kína és Tajvan, a konfliktus minden szempontból konfliktus!

A két ország történelmi háttere – A kínai polgárháború és Tajvan eredete:

A Kína és Tajvan közötti konfliktus gyökerei az 1940-es évekre, a kínai polgárháború idejére nyúlnak vissza. A polgárháború a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) és a Kínai Kommunista Párt (CCP) között zajlott. A háború végén, 1949-ben a kommunisták győztek, Mao Ce-tung vezetésével megalapították a Kínai Népköztársaságot. A vereséget szenvedett KMT Csang Kaj-sek vezetésével Tajvan szigetére menekült, ahol továbbra is Kínai Köztársaság néven működött tovább.

Az 1949-es szétválás óta Tajvan saját politikai és gazdasági rendszert alakított ki. Míg Kína egy kommunista diktatúrává vált, Tajvan a demokratikus reformok útjára lépett, különösen az 1980-as és 1990-es években. Tajvan ma egy jól működő demokrácia, saját kormányzattal, hadsereggel és alkotmánnyal.

taiwan china 730x487 1
ELTE Jurátus

Kína hivatalos álláspontja az, hogy Tajvan Kína része, és ennek megfelelően ragaszkodik az „Egy Kína” elvhez. Peking nem zárja ki a katonai erő alkalmazását, ha Tajvan hivatalosan is kikiáltaná függetlenségét. Kína diplomáciai nyomást gyakorol más országokra, hogy ne ismerjék el Tajvant független államként.

Tajvan é s a nemzetközi közösségek: Bár Tajvant csak néhány ország ismeri el hivatalosan, sok ország, köztük az Egyesült Államok, fenntart nem hivatalos kapcsolatokat a szigettel, és támogatja annak védelmét. Az USA például a „Taiwan Relations Act” alapján fegyvereket ad el Tajvannak, hogy segítse annak önvédelmét.

Tajvan jelentős gazdasági hatalom, különösen a technológiai szektorban. A világ egyik legnagyobb félvezetőgyártója, a TSMC, Tajvanon található. Ez stratégiai fontosságú mind Kína, mind a globális gazdaság számára.

Kína jelentős katonai fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, különösen a tengeri és légierő terén. Ezzel szemben Tajvan erőteljes védelmi rendszert alakított ki, amely magában foglalja a modern fegyverzetet és az amerikai katonai támogatást.

A Kína és Tajvan közötti konfliktus nem csupán kétoldalú ügy, hanem jelentős regionális és globális következményekkel járhat. Japán, Dél-Korea és más csendes-óceáni országok is érintettek, mivel egy kínai támadás Tajvan ellen destabilizálná az egész régiót.

Kína rendszeresen fenyegető kijelentéseket tesz Tajvannal kapcsolatban, és az elmúlt években növelte katonai tevékenységét a Tajvani-szoros környékén. Gyakoriak a hadgyakorlatok és a szimulált támadások.

Bár a katonai invázió lehetősége fennáll, Kína számára is jelentős kockázatokkal járna Tajvan lerohanása. Egy sikeres invázióhoz tengeri partraszállásra lenne szükség, ami rendkívül bonyolult és veszélyes művelet. Emellett a nemzetközi közösség reakciója és a gazdasági szankciók jelentős hatással lennének Kína gazdaságára és globális pozíciójára.

Egy kínai támadás Tajvan ellen:

 • Regionális instabilitás: Azonnali katonai konfliktust idézne elő, amely könnyen kiterjedhetne a szomszédos országokra is.
 • Gazdasági hatások: Jelentős zavarokat okozna a globális ellátási láncokban, különösen a technológiai szektorban.
 • Politikai reakciók: Az USA és szövetségesei valószínűleg katonailag és gazdaságilag is reagálnának, ami tovább fokozná a feszültséget.

A Kína és Tajvan közötti konfliktus komplex és sokrétű, amely magában foglalja a történelmi sérelmeket, politikai és gazdasági érdekeket, valamint a katonai stratégiákat. Bár a kínai invázió lehetősége fennáll, annak kockázatai és következményei jelentősek lennének mind Kína, mind a globális közösség számára. A nemzetközi diplomácia és a regionális együttműködés kulcsfontosságú lesz a konfliktus eszkalációjának megelőzésében.

c8c6eb139fb74508a47ed4cac9e2f931
Új típusú tengeralattjáróját küldi Tajvan partjaihoz a kínai haditengerészet – Ripost
 • Egy Kína politika: Kína határozottan ragaszkodik az „Egy Kína” elvhez, mely szerint csak egyetlen Kína létezhet, és Tajvan annak része. Ezt a politikát a világ legtöbb országa, beleértve az USA-t is, elismeri, bár különböző mértékű hivatalos kapcsolataik vannak Tajvannal.
 • Tajvan helyzete: Tajvan demokratikus berendezkedéssel rendelkezik, saját kormányzattal, hadsereggel és alkotmánnyal. Tajvan magát független államként tekinti, bár hivatalosan nem kiáltotta ki a függetlenségét, hogy elkerülje Kína haragját.
 • Gazdasági kapcsolatok: Tajvan és Kína gazdaságilag erősen összefonódott. Számos tajvani cég rendelkezik gyártóüzemekkel Kínában, és a két fél közötti kereskedelem jelentős.
 • Technológiai fontosság: Tajvan a globális félvezetőipar egyik központja, a világ legnagyobb chipgyártó vállalatával, a TSMC-vel. Ez stratégiai fontosságú mind a nyugati, mind a kínai gazdaság számára.
 • Kína katonai képességei: Kína jelentős katonai erőkkel rendelkezik, beleértve a modern hadihajókat, tengeralattjárókat, harci repülőgépeket és rakétarendszereket. Az elmúlt években Kína jelentős katonai fejlesztéseket hajtott végre, különösen a tengeri és légierő terén.
 • Tajvan védekezési stratégiája: Tajvan erőteljes védelmi rendszert alakított ki, beleértve a modern fegyverzetet és az amerikai katonai támogatást. Az USA több tízmilliárd dollár értékben adott el fegyvereket Tajvannak.
regi parti vedmuvek a tajvanhoz tartozo de a kinai partokhoz kozel fekvo csinmen szigeteken sok kis szuras tavol tartana a tamadot foto visitkinmen lgc
Tajvan is felkészült egy esetleges kínai támadásdra! Mfor
 • Az USA szerepe: Az USA Tajvant védelmi támogatásban részesíti a „Taiwan Relations Act” keretében, amely nem kötelező érvényű, de szimbolikus védelmi garanciákat nyújt. Az USA hadihajókat küld a Tajvani-szorosba, hogy demonstrálja elkötelezettségét a régió stabilitása mellett.
 • Kína és a nemzetközi közösség: Egy esetleges kínai támadás Tajvan ellen nemcsak regionális, hanem globális válságot is előidézne. Az USA és más nyugati országok valószínűleg kemény gazdasági szankciókat vezetnének be Kínával szemben, ami globális gazdasági hatásokat eredményezne.
 • Regionális Szövetségek: Japán, Dél-Korea és más csendes-óceáni országok szintén érintettek lennének. Japán különösen aggódik a kínai expanzió miatt, és valószínűleg aktív szerepet vállalna egy konfliktus esetén.

Hirmagazin.eu