17.7 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Nincs karácsony zene nélkül: ezeket a dalokat hallgatjuk az ünnepek alatt – videók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A tökéletes karácsonyi hangulat elképzelhetetlen ünnepi zenék nélkül

Ez pedig meglátszik a decemberi slágerlistákon is, néhány zenésznek pedig egyenesen pénzesőt jelentenek az ünnepek, ugyanis a sok lejátszás miatt milliókat keresnek egy-egy karácsonyi tematikájú dalon. De mit hallgatnak Magyarországon, és mit külföldön az emberek? Melyik dalok pörögnek leginkább? És mi köze van az időjárásnak a zenehallgatási szokásainkhoz?

Kezdjük ott, hogy a karácsonyi szezon igencsak kitolódott az elmúlt években, így jóformán már novemberben elkezd sok üzletben bömbölni az ünnepi lejátszási lista. Pedig a túl sok karácsonyi muzsika egyenesen szorongást válthat ki egyeseknél egy pszichológiai tanulmány szerint.

Ami azért nem csoda , ha belegondolunk, hogy a Holly Jolly Christmas azért jellemzően nem csak otthon, a halászlé melletti idillben csendül fel az ünnepek közeledtével, hanem a túlzsúfolt karácsonyi vásárokon, plázákban is., ami egészen pokoli tud lenni, amikor egy szalmaszálat sem lehet leejteni a vánszorgó tömegben. És akkor még nem beszéltük szegény boltosok mentális egészségéről, akiknek tényleg majd egy hónapon át mézes-mázas karácsonyi dalok szólnak az üzletekben.

De ne állítsuk be úgy a dolgot, mintha az emberiség passzív elszenvedője lenne az ünnepi zenedömpingnek: a többség ugyanis imádja a karácsonyi klasszikusokat, ilyenkor minden slágerlistát felborít a szezonális ízlés.

Ott hallgatunk több karácsonyi zenét, ahol keveset süt a nap

Tulajdonképpen törvényszerű, hogy az emberek a karácsony közeledtével elkezdenek tematikus zenéket hallgatni.

A magyarországi kedvencekről, statisztikákról megkérdeztük az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet, válaszukban azonban azt írták, egyelőre nem rendelkeznek kimutatásokkal, ám a jövőben tervezik ezek elkészítését. Az mindenesetre jól látszik, hogy a hazai rádiók műsorán is izmos a karácsonyi dal felhozatal.

Ha pontosabb képet szeretnénk kapni, érdemes megnézni a Spotify statisztikáit, itt ugyanis tűpontosan látszanak a karácsonyi trendek:

Így alakult a karácsonyi dalok hallgatottsága 2017-ben a Spotify-on. Kép: Spotify

Ezen például azt láthatjuk, hogy az egyes országokban mikor emelkedett 2 százalék fölé a karácsonyi tematikájú dalok zenehallgatási aránya a streaming szolgáltatónál; Magyarországon például 2017-ben november 12-én léptük át a lélektani határt.

Érdekesség, hogy a Fülöp-szigeteken már október 9-én bedurrant a szezon, míg a Latin-Amerikai országok többségében csak decemberben, szentestéhez közeledve kezdik el hallgatni az emberek a Jingle Bellst. Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy december 25. után rohamtempóban zuhanásnak indult a karácsonyi zenék népszerűsége.

Ugyanakkor nem hallgatnak mindenhol ugyanannyi karácsonyi zenét: az Economist cikke szerint összefüggés van a karácsonyi zenék hallgatottsága és az adott ország földrajzi elhelyezkedése között. Például, míg Svédországban az ünnepek közeledtével a teljes lakosság rákattan a karácsonyi zenére, addig Brazíliába szinte senkit sem érdekel.

Összességében az látszik, hogy minél északabbra helyezkedik el egy ország, annál több karácsonyi zenét hallgatnak az ott élők – persze az adott ország vallásossága is befolyásolja a hallgatottságot. De az aktuális időjárás is befolyásolja trendeket:

  • a havazás például 2 százalékkal tolja feljebb a karácsonyi zenék hallgatottságát;
  • az esős napok 0,5 százalékkal;
  • míg a napos, száraz időjárás szinte teljesen elveheti az emberek kedvét Frank Sinatra ünnepi dörmögésétől.

Akiknek bejött a karácsony

A megélhetési problémákkal küszködő zenészeknek érdemes elgondolkozni egy karácsonyi tematikájú albumon, ugyanis egy jól eltalált lemez vagy dal szépen hozhat a konyhára az ünnepek alatt.

Az valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést, hogy a műfaj abszolút bajnoka Mariah Carey, akinek az All I Want for Christmas című száma mindent visz. Ezt jól mutatja, hogy a dal az idei november első hetében több, mint 5 millió lejátszást ért el a Spotify-on. A tendencia karácsony közeledtével még durvábbá válik: múlthéten már a 25 milliót nyaldosta a globális hallgatottság; december 16-án pedig egészen konkrétan 3,3 millióan játszották le a dalt a streaming-oldalon – Magyarországon 13 ezren nyomták meg a play gombot ugyanezen a napon, amivel ez lett a nap harmadik leghallgatottabb száma.

A dal becslések szerint 600 ezer dolláros (177 millió forint) bevételt hoz Mariah Carey-nek 2019 novembere és karácsony között – összesen pedig 60 millió dollártazaz 17,7 milliárd forintot kereshetett ezzel az egy dallal, ami elég szép bevétel annak fényében, hogy a dalt állítólag 15 perc alatt dobták össze a szerzők.

A népszerűségi lista második helyezettje sem okoz várhatóan meglepetést senkinek: a Wham! Last Christmas című száma volt tavaly is, és egyelőre az idei évben is a Spotify-hallgatók ezüstérmese

A karácsonyi dalok harmadik helyén Michael Bublé It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas szerepel.

Magyarországon is hasonló neveket találunk a listán, a második helyen ugyanakkor a Rockin’ Around the Christmas Tree-t találjuk.

A magyar dalok közül csak a Mennyből az angyal fért fel a lista 138. helyre 2018-ban, ugyanakkor ne felejtsük, hogy a többség vélhetően nem Spotify-ról, hanem mondjuk YouTube-ról vagy analóg eszközökről játszotta le kedvenc karácsonyi dalait.

noizz, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

12 éves orosz kislány került fel az ukrán Mitrovorec halállistájára

12 éves orosz kislányt is feltett a halállistájára a szélsőséges ukrán Mitrovorec honlap. Faina Szavenkova bűne az volt, hogy...

Amerika ezeket a “kedvező feltételeket” ajánlotta fel Oroszországnak, hogy megadhassa magát! .. – Szólj hozzá!

Feltételek Oroszország kapitulációjához: A katonai akciók leállítása, a csapatok visszavonása oda, ahol február 24-e előtt voltak, és megbánni...

Hihetetlen érdekességek a magyar labdarúgás történelméből

Most a magyar futball rajongóinak próbálunk kedvezni és összegyűjtöttünk érdekes statisztikákat az NB 1-ből és a magyar válogatottról. Az...

Recep Tayyip Erdogan török államfő külpolitikai főtanácsadója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: a finnek és svédek NATO-csatlakozási szándéka nemzetbiztonsági ügy Törökországnak –...

Recep Tayyip Erdogan török államfő külpolitikai főtanácsadója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, Törökország nem zárja be...