Home Tudástár Csillagászat, űrkutatás Nem valami jó hírek, még ha elméleti síkon is..

Nem valami jó hírek, még ha elméleti síkon is..

20200214naprendszer nasa2

Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót

Tudományos szimulációk azt sugallják, hogy a külső bolygók mozgásának parányi megzavarása a Naprendszer teljes pusztulásához vezethet.

Mennyire stabil a Naprendszer? Emberi és történelmi viszonylatban meglehetősen stabil, de a kis gravitációs változások drámai hatásokat okozhatnak a közreműködő erők kaotikus és összetett természete miatt. Két kutató most azt vizsgálta, hogy mennyire könnyen megzavarható a Naprendszer törékeny egyensúlya. A válasz egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

AHHOZ, HOGY A NAPRENDSZERBEN VALÓBAN ROSSZUL ALAKULJANAK A DOLGOK, ELÉG LENNE, HA A NEPTUNUSZ ÉS A NAP KÖZÖTTI ÁTLAGOS TÁVOLSÁG 0,1 SZÁZALÉKKAL VÁLTOZNA. EZ TÍZSZERESÉRE NÖVELNÉ A NAPRENDSZER ÖSSZEOMLÁSÁNAK ESÉLYÉT.

A Naprendszer bolygói. FORRÁS: NASA

A gyenge pont: Merkúr

A Naprendszer instabilitásának egyik lehetséges kiindulópontja a legkisebb bolygó, a Merkúr. A Merkúr perihéliuma – vagyis a bolygó Nap körüli pályájának legközelebbi pontja – 1000 évente körülbelül 1,5 fokot mozog, ami nagyon közel áll a Jupiteréhez.

HA A KETTŐ SZINKRONBA KERÜLNE, AKKOR EGY SZÁZALÉK LENNE AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY A MERKÚR KIKERÜLNE A PÁLYÁJÁRÓL, ÉS AZ ELKÖVETKEZŐ HÁROM-NÉGYMILLIÁRD ÉV SORÁN VAGY KILÖKŐDNE A NAPRENDSZERBŐL, VAGY ÜTKÖZŐPÁLYÁRA KERÜLNE A VÉNUSSZAL, A NAPPAL VAGY AKÁR A FÖLDDEL.

A Messenger űrszonda megközelíti a Merkúrt ( művészi illusztráció)FORRÁS: WKIMEDIA COMMONS / HURRICANE DEVON

Mi történne, ha egy idegen csillag túl közel kerülne?

Léteznek tényezők, amik ilyen instabilitást hozhatnak létre, és így összezavarják a Naprendszert. Ha a tudósok elképzelése szerint egy elhaladó csillag túlságosan közel kerülne hozzánk, azt a Naphoz nagyon közel keringő Merkúr ugyan nem érezné meg, de a Neptunusz igen, és ez a zavaró hatás futótűzként terjedne szét a Naprendszerben.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Egy 0,1 százalékos perturbáció – amely a Neptunusz fél nagytengelyének 4,5 millió kilométeres változásával egyenértékű – hatása mindössze 20 millió év alatt terjedne át a Földre és a Marsra. Egy 10 százalékos perturbáció pedig egyenesen katasztrófát jelentene számunkra és a vörös bolygó számára.

Mi az a perturbáció?

A perturbáció a bolygók, üstökösök mozgásában más égitestek gravitációjának következtében jelentkező zavaró hatás.

Neptunusz. FORRÁS:W.M. KECK OBSERVATORY

Szimulációk végzetes kimenetelei

A kutatócsoport 2880 szimulációt futtatott le, amelyek közül 960 esetében a perturbációk túl kicsik voltak ahhoz, hogy mérhetőek legyenek. Ezek közül négyben a Merkúr mégis nekiütközött a Vénusznak. A többi 1 920 modell nem mindegyike tartogat halált és pusztulást, de akad 26 szimuláció, amelynek végén óriási káosz bontakozik ki; a Merkúr és a Vénusz ütközik, a Föld és a Mars egymásnak csapódik, és akad olyan modell is, amelyben az Uránusz, a Neptunusz vagy a Merkúr teljesen kirepül a Naprendszerből.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Szerencsére a kutatócsoport becslése szerint elhanyagolható az esélye annak, hogy a következő 100 milliárd évben egy idegen csillag a Naprendszer közelébe férkőzzön és itt hatalmas, drámai változásokat okozzon. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a Föld létét fenyegető veszély a Naprendszeren belülről érkezzen.

A teljes tanulmány itt érhető el.

origo

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version