Home Tudástár Csillagászat, űrkutatás Nem vagyunk egyedül? Fény érkezett egy Naprendszeren kívüli bolygóról

Nem vagyunk egyedül? Fény érkezett egy Naprendszeren kívüli bolygóról

Fotó: Pexels

Megvizsgáltak egy Földhöz hasonlító égitestet.

A NASA legújabb csúcsteleszkópja, a James Webb segítségével most közelebbről is megnéztek egy olyan Naprendszerünkön kívüli bolygót, amely a Földre hasonlít. A Trappist–1 néven nyilvántartott csillag körül keringő égitestet még 2016-ban fedezte fel a Spitzer űrtávcső, de eddig nem volt mód alaposabban szemügyre venni.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 11 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Ez a csillagrendszer nagyjából 40 fényévre van tőlünk, tehát csillagászati mértékkel mérve meglehetősen közeli – olvasható a Lad Bible ismeretterjesztő oldalon. Megvizsgált bolygója összetételét tekintve Föld-szerű, és nagyjából akkora is, mint a mi planétánk. A mostani kutatás azért úttörő jelentőségű, mivel első alkalommal sikerült észlelni egy Naprendszeren kívüli bolygóról érkező fényt. Bár a Trappist–1 egy kicsi és hűvös vörös törpe, mégis körülbelül négyszer annyi energiát kap tőle, mint a Föld a Naptól. Ez elvben kedvező lehetne az élet kialakulásához, ám a többi detektált adat eléggé lelombozó: a bolygónak gyakorlatilag nincs légköre, felszínén pedig 232 Celsius-fok uralkodik, vagyis lehetetlen, hogy bármi is megéljen rajta.

A lényeg azonban az, hogy a James Webb-űrteleszkóp új mérési módszerével immár jó eséllyel eldönthető egy bolygóról, hogy lakható-e vagy sem. A tudósok nagy reményeket fűznek a NASA új „játékszeréhez”: ki tudja, mikor akadnak a segítségével a földönkívüli élet nyomaira valahol a világűrben.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version