Ha hiszed, ha nem, nyugodtan fogyaszthatsz akkor is banánt, ha fogyókúrázol. A lényeg az, hogy mindig a legjobbat válaszd, jól kombináld más élelmiszerekkel és soha ne ess túlzásba vele.

Biztosan te is láttad már a boltok polcain, hogy a banánok nem mind egyformák és van közöttük szép sárga, éretlennek tetsző zöld és foltos barna is. Elmondjuk, hogy melyik milyen belül és melyiket érdemes választani.

A sárga

Mindenki számára ez a legvonzóbb. A banán fogalma mellett is biztosan ilyen színű gyümölcs lenne illusztrációként. Ez az elvileg tökéletesen érett banán, ami még nem esett át a ló túloldalára. Azonban, ha éppen fogyásra adtad a fejed és a tested, akkor kétszer is gondold meg, mielőtt a kosaradba dobod.

Ebben az állapotban már magasabb mennyiségű természetes cukor található a termésben, ami extra szénhidrátot, magasabb vércukrot és következményesen raktározó üzemmódot jelent. Magában nem érdemes fogyasztani, de egy banán muffin vagy banánpalacsinta jó alapja lehet, így a keverékben lévő tojás legalább elnyújtja a szénhidrát felszívódást.

A barna

Az a banán, amelyik ilyen állapotban van, már valószínűleg túl sok időt töltött jobbról balra pakolászva és a lehető legkevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Ami viszont igen magas koncentrációban előfordul benne, az nem más, mint a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor, ami a zsírraktárak kialakulásáért felelős, ha túl sokat fogyasztunk belőle, márpedig a kész élelmiszerek nagy részében megtalálható. Ne tetézd a bajt egy barna banánnal is. Lehetőleg ne válaszd ezt vásárláskor.

A zöld

A tuti befutó. Ezt a banánt szoktunk éretlennek titulálni. Valóban nem érte még el azt az állapotot, hogy jó édes legyen, de ez nem is baj. Ilyen állapotban a gyümölcs magasabb százalékban tartalmaz keményítőt (ez alakul át cukorrá érés során), mint cukrot.

Ennek a keményítőnek a nagy része rezisztens, ami azért jó, mert olyan rostforrás, ami nem emésztődik meg, hanem áthalad a tápcsatornán és a bélbaktériumoknak szolgál táplálékként. A zöld banán nem emeli úgy a vércukrot és inzulinkiugrást sem okoz. A legjobb választás fogyókúrában, ha banánról van szó.

Forrás: tudasfaja.com