Feladta magának a leckét a tíztagú Fedor família: nyakukon a tanévvel költözni kényszerülnek. Ám még ennél is nagyobb kihívás, hogy megtalálják hova.

Két év fix szerződés után a tulajdonosok úgy döntöttek, 180 ezerről 230 ezer forintra emelik a bérleti díjat. Ám ez, a legfeljebb tíz százaléknyi pluszt megugrani képes Fedor Jánosnak teljesíthetetlen akadály.

Így a nyolcgyermekes házaspárnak szeptember 30-ig ki kell költöznie a 17. kerületi ingatlanból.

Alig egy hónapjuk maradt a bravúrra.

Bár nincsenek extra igényeik, így is hét szoba kellene ahhoz, hogy a négy nagyobb gyerek külön szobába költözhessen, a kisebbeket pedig párosával szállásolhassák el.

Az ingatlanosok szóba sem állnak velük, a főbérlők pedig a létszám hallatán azzal jönnek, biztos házat bontanak vagy szektások. Ezért döntött úgy a családfő, végső esélyként a közösségi oldalakon próbálkozik. Nem pénzt kért, hanem segítséget, hogy találhassanak egy házat, ahol még egy évig élhetnek, mielőtt belevágnának egy saját otthon felépítésébe.

Nem kicsi a feladat 8 gyerekkel keres lakást a budapesti házaspár 1

„Tudjuk, hogy nem vagyunk valók lakásba. Nyolc költözésünk alatt megtanultuk, mit viselünk el mi, és mit a környezetünk. Ennyi gyerek akkor is zajjal jár, ha csak élnek és nincs velük semmi gond” – mondja a feleség, Klári.

Miközben a családfő és a hamarosan főállású anya felidézi kálváriájuk történetét, a nagyobbak néhol beleszólnak, a kisebbek nyüzsögnek, ám csupa szeretet van a levegőben.

Nem kicsi a feladat 8 gyerekkel keres lakást a budapesti házaspár 2
El sem hinnénk, ha rájuk nézünk, mennyi mindenen mentek keresztül
Fotó: Sulyok László

Jó testvérek, és bár megvannak a maguk konfliktusai, elképzelhetetlen, hogy ne segítenének a házimunkában. Csak mosásból három-négy a napi átlag…

Nem kicsi a feladat 8 gyerekkel keres lakást a budapesti házaspár 3
Fotó: Sulyok László

Ki lehet tenni egy nyolcgyermekes családot? Ma is tartja magát az a közkeletű tévedés, miszerint nem lehet kitenni egy családot az albérletből. „Amennyiben lejár a szerződés, akkor a lejárat napján éjfélig el kell hagyni az ingatlant” – mondja dr. Nagy Zoltán ügyvéd, az ingatlanjog.hu üzemeltetője. „Ha nem jogkövető a bérlő, akkor előbb kiürítési pert kell indítani, amit végrehajtási eljárás követ. Bérlő szemmel egyébként ez a procedúra nem éri meg a ráfordított időt és pénzt, mert csak néhány hónapot nyerhet rajta” – teszi hozzá a szakember. A határozott idejű szerződések felmondása jóval egyszerűbb: 30 napos felmondási idővel bármikor felmondhatóak.

Forrás: Ripost