Törvényi szintre emelik a magyarigazolvánnyal rendelkezők kedvezményeit is.

Az Országgyűlés 147 igen, öt nem szavazattal és 27 tartózkodás mellett elfogadta az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását a kormány javaslatára. A változtatások a hét közlekedési tárgyú törvény mellett négy kapcsolódó törvény módosítását tartalmazzák; a tarifa- és kedvezményrendszer átfogó korszerűsítése érdekében a szükséges, törvényi szintű módosítások mellett rögzítenek hatósági eljárási egyszerűsítéseket, adminisztratív könnyítéseket is.

A tarifareform részeként törvényi szintre emelik a magyarigazolvánnyal rendelkezők kedvezményeit tartalmazó kormányrendeleti szabályozást.

Lehetővé válik a pontosabb, anonim módon és felvétel nélkül végzett utasszámlálás, valamint a vezetői engedélyek informatikai rendszerből történő lekérdezése. A változtatás fontos eleme az EU-n belüli útdíjfizetések elmulasztásával kapcsolatos adatok határokon átnyúló cseréje, valamint az útdíjbevételek felhasználásával kapcsolatos pontosítás is. A módosítás pontosítja az utánképzés-foglalkozásvezetőkre vonatkozó szabályokat, költségmentességet rögzít továbbá a járműlopás miatt hivatalból, átmeneti időszakra forgalomból kivont járművek forgalomba helyezésénél.

A módosítás kitér arra is, hogy a középiskolás járművezetők a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a szakképzésről szóló törvény szerinti közlekedési alapismeretek és elsősegélynyújtásra vonatkozó vizsgáját a középiskola szervezi, bonyolítja le. A vizsga sikeres teljesítését igazoló tanúsítványt a középiskola adja ki.

Kapcsolódó hanganyag:

Forrás

Hirmagazin.eu