15.3 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Nekünk Törő volt Maradona – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Kézenfekvő a párhuzam a 2020. november 25-én elhunyt Diego Armando Maradonával. Nekünk, mai ötveneseknek, hatvanasoknak Törőcsik András volt Maradona.

Az argentin zseniével vetekedő klasszisa, a gyertyát két végén égető életmódja, öntörvényű habitusa mind, mind szinte kínálják az összehasonlítást. Az Albert Flóriánt követő magyar futballnemzedék legnagyobb tehetségének 67 viharos esztendő adatott meg e földi létben.
Amikor 1974. október másodikán a Levszki Szpartak elleni BEK-mérkőzés 70. percében Várhidi Pál, az Újpesti Dózsa vezetőedzője Fekete László helyére beküldte a 19 éves Törőcsik Andrást, a Megyeri úti stadion 15 000 nézője közül kevesen sejtették, hogy egy varázslatos, egyszersmind tragikus pályafutás első lépéseinek lehetnek szemtanúi. Nem volt már különösebb tétje a cserének, a szófiai 3–0-s győzelem után a visszavágón is 4–1-re vezetett a Dózsa, a meccstudósításban mégis szentelt egy mondatot Lakat T. Károly a Népsportban az ifjú zseninek:

„TÖRŐCSIK NÉHÁNY LABDAÁTVÉTELÉN ÉS CSELÉN LÁTSZOTT A TEHETSÉG.”

Igaz, másnap, a visszapillantásban Németh Gyula, a rutinos szakíró – immár a Kutas István-i szellemben, nehogy elszaladjon a ló Törővel – így hűtötte le a kedélyeket: „És ha már a cseréknél tartunk, említsük meg a kis Törőcsik tehetségét, annak hangoztatásával, hogy futógyorsasága, s általános mozgáskészsége feltétlenül javításra szorul.”

TE JÓ ÉG! ANNAK A TÖRŐNEK A FUTÓGYORSASÁGA, AKI TÍZ MÉTEREN USAIN BOLTOT IS FAKÉPNÉL HAGYTA VOLNA, ÉS AKINEK A MOZGÁSKÉSZSÉGE MEGIHLETTE A „TÁNCOLJ, TÖRŐ!” SZÖVEGŰ KÓRUST?!

Aztán két héttel később a Pécsi MSC ellen bajnokin is bemutatkozott kezdőként, és az 5–1-es győzelemből góllal vette ki a részét, a negyediket három méterről, spárgázva pöccintette a bal sarokba. A válogatottbeli debütálásra két évet kellett várni, rejtély, hogy miért. (Talán mert a hetvenes évek közepén még olyan klasszisok poroszkáltak a magyar pályákon, mint Fazekas, Fekete, Zámbó, Nyilasi, Ebedli, Kozma, Pintér, Váradi Béla, Müller vagy éppen a tatabányai Csapó, akik mellett nem volt könnyű bekerülni a nemzeti tizenegybe.) 1976. október 13-án Bécsben 4–2-re vertük a Kranklt, Prohaskát, Jarát felvonultató Ausztriát. Törő remekelt, gólpasszt adott Nyilasinak, a másnapi Népsport így méltatta a 21 éves újpesti zsenit:

„TÖRŐCSIK SIKERESEN MUTATKOZOTT BE. IGAZOLTA TEHETSÉGÉT, ÖTLETESEN, BÁTRAN JÁTSZOTT, ÜGYESEN VÁLTOZTATTA A HELYÉT, ELŐKÉSZÍTETT. SZÜNET UTÁN KEVESEBB VESZÉLYT JELENTETT A KAPURA.”

Törőcsik gólpassza 9.00-nál.

Innen egy darabig nem volt megállás. 1977. október 5-én a Népstadionban Jugoszláviát verjük 4–3-ra, Törő élete talán legjobb válogatott meccsén két gólt szerez. Október 19-én az UEFA-kupában az Athletic Bilbao ellen a Megyeri úton beemeli élete legemlékezetesebb gólját a világklasszis Iribarnak, sajnálatos módon ez a gól sincs meg az archívumokban.

AZ 1978-AS ARGENTÍNAI VB ARGENTÍNA–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉSE VISZONT SAJNOS MEGVAN, BÁR NE LENNE… 2–1-RE KIKAPTUNK, GARRIDO NYILASIT ÉS TÖRŐCSIKET IS KIÁLLÍTOTTA, MINDKETTEJÜKET EGY ÉVRE ELTILTOTTA AZ MLSZ A VÁLOGATOTTSÁGTÓL.

Törő 1979. március 28-án góllal tért vissza az NDK ellen (3–0), egyik fantasztikus meccse követte a másikat, ám június 16-án a ZTE elleni bajnoki után autóbalesetet szenvedett, súlyos csípősérülése következtében nem utazhatott a világválogatottba. Ez a balszerencsés epizód valójában kettétörte karrierjét mind szakmai, mind lélektani téren. Ugyan a Dózsába és a nemzeti csapatba is góllal tért vissza 1980 márciusában a Dunaújváros, illetve Lengyelország ellen, de az 1982-es spanyolországi vb feledhetőre sikerült, utolsó emlékezetes meccse 1983. október 19-én a Köln elleni itthoni KEK-találkozó volt (3–1), két gólban is szerepet vállalt, az első előtt pojácát csinált Steinerből. Íme:

A válogatottban már nem termett neki babér, utoljára, 45-ödször 1984. augusztus 25-én szerepelt a nemzeti tizenegyben, Mezey György volt a szövetségi kapitány, a szünetben lecserélte, 2–0-ra kikaptunk Mexikótól. Utolsó bajnoki gólját a Dózsában 1985. április 27-én szerezte a Honvéd ellen (4–2), Kiss Sándor passzából.

1985–86-ban egy idényt a francia Montpellier csapatában játszott, feledhetően. A következő idényben kanadai teremlabdarúgó-csapatokban szerepelt (Toronto, North York Rockets). Hazatérése után, 1987 tavaszán előbb a Honvédba  igazolt, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget. Ezután előbb a másodosztályú Volán SC, majd az első osztályban a Verebes-féle MTK-VM játékosa lett, azonban utóbbi klubjában a második meccsen,

1989. MÁRCIUS 25-ÉN A TATABÁNYA ELLENI ÖSSZECSAPÁSON UDVARDI KÍMÉLETLEN BELÉPŐJE NYOMÁN LESÉRÜLT, SZÁRKAPOCSCSONTTÖRÉST SZENVEDETT, ÉS TÖBBSZÖR NEM IS LÉPETT MÁR PÁLYÁRA.

Az utolsó harminc év tipikus magyar futballistasors. Törő hányódott ide-oda, sehol sem találta a helyét, az alkohol rabjaként egyre jobban lecsúszott. Törzshelyei – a belvárosi Liesingertől a pasaréti Pikk dámáig – időről időre változtak, csak a lecsúszás volt szakadatlan. Pedig sokan és sokszor próbáltak segíteni rajta – sikertelenül. Kórházba került, tizenkét évvel ezelőtt e sorok írója meglátogatta a legendás csatárt a budakeszi szanatóriumban. 

Magyar-Hírlap,-2010.-márciu

Fotó: Magyar Hírlap, 2010. március / Arcanum adatbázis

 

Törőcsikről akkor azt terjesztették, hogy sztrókot kapott, de ez nem volt igaz.

Nem volt itt semmiféle sztrók, egy, a haverokkal töltött görbe este fejeződött be úgy, hogy elestem, alaposan bevertem a fejem, és azóta kórházban vagyok. Az első napok teljesen kiestek, jó időbe telt, mire teljesen kitisztult a fejem. Kezdetben az Uzsokiban tartottak, aztán átvittek a Honvéd Kórházba, itt, Budakeszin hétfő óta vagyok.

Az utolsó tíz évben kórházból ki, kórházba be, lényegében ebből állt Törő élete, nővére, Éva gondoskodott róla.

Törőcsik András szombaton a Honvédkórházban, tüdőgyulladás következtében halt meg. A hírt a család a Nemzeti Sportnak megerősítette.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hármas karambol az Árpád hídnál

Összeütközött három gépkocsi az Árpád hídon, a Pest felé vezető oldalon, a Népfürdő utcai lehajtónál. Tűzoltók, mentők, rendőrök...

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...

„Ezt nem lehetne, ezt nem szabadna!” – Farkasházi Réka kifakadt a kölcseys tanárok elbocsátása miatt

A Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban zajló sztrájk- és elbocsátásmizéria már nemcsak a pedagógusi kört és a...