A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat tartalmát illetően nem történt szakmai egyeztetés.

A Blikk is beszámolt arról a – Müller Cecília nevével fémjelezve megjelent – tegnapi rendeletről, ami szerint 2022 januárjában minden háziorvosnak vállalnia kell legalább egy hétvégét, amikor koronavírus elleni védőoltást adnak be, és ha az adott háziorvos ezt megtagadja, 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírságot kaphat. Az országos tiszti főorvos bejelentése komoly felháborodást váltott ki a háziorvosok körében.

A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az Infostartnak mondta el, hogy a háziorvosi praxisok eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában mind a tavaszi, mind az őszi időszakban. Ősszel az emlékeztető oltások több mint 47 százalékának a beadása a háziorvosi praxisokban történt a rendelési időben.

– Minden bizonnyal az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra is több terhet rónak, hiszen az elképzelés szerint péntek délutánonként, illetve szombaton kellene oltási akciónapokat szervezni a praxisokban – emelte ki Békássy Szabolcs, aki reménykedik benne, hogy az önkormányzatoktól megkapják a megfelelő segítséget és támogatást az oltóakció lebonyolításához.

„Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. A háziorvosi praxisok egyértelmű letéteményesei voltak az eddigi védőoltási programok végrehajtásának. Bízom abban, hogy mindenki a bölcs belátás szerint fog eljárni ebben a kérdésben, és a megyei védelmi bizottság meg fogják vizsgálni azt, hogy egyáltalán hol van lehetőség ilyen oltási akciónapok megszervezésére” – emelte ki Békássy, aki hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat tartalmát illetően nem történt szakmai egyeztetés.

Sok háziorvosi praxisban már így is csak helyettesítéssel tudják megoldani a folyamatos betegellátást, és a szakember szerint ezért nem is szabad általános szabályokat hozni az oltási akciónapokkal kapcsolatban, hanem ezt érdemes a helyi sajátosságokra, illetve a helyi szervezőkészségre bízni.

blikk

Hirmagazin.eu