Home Életmód Egészség - betegség Négyszer drágább lesz a vérhígító? Szakértők válaszolnak a kérdésre..

Négyszer drágább lesz a vérhígító? Szakértők válaszolnak a kérdésre..

A szakértő szerint sok betegnek már most is gondot jelent, hogy miből fizesse a gyógyszereit / Fotó: Shutterstock

Októbertől akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Jelenleg a vérhígítót szedő betegek 678 és 3393 forintért vehetik meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógyszert

– írja a napi.hu

Mi hozzátesszük, hogy én is egy terápiás véralvadásgátlót szedek, az Eliquist, amelynek Fogyasztói ára jelenleg: 20 179 Ft. Hirmagazin.eu főszerkesztő

A portál szerint az október 1-jétől életbe lépő drágulás elsősorban a leggyakrabban alkalmazott készítményeket érinti majd. A betegek 200-450 százalékkal fizethetnek többet a gyógyszerekért. A jövőben a támogatás mértéke készítményenként egységes lesz – azonban ez nem igazodik a készítmények heparintartalmához –, ami azt jelenti, hogy a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékekre azonos támogatás jár. Azonban a gyógyszerek közül a vérhígítók speciális csoportba tartoznak: betegenként változik az adagolás mértéke, ami külön vizsgálatokat igényel.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Sokan szedik

 Nem is gondolnánk, hogy hányan szednek hazánkban hosszabb vagy rövidebb ideig vérhígítót különböző okokból. Ilyen készítményt ír fel az orvos szívbetegségek esetén, például szívbillentyű behelyezést követően – ilyenkor élete végéig kell szedni a gyógyszert a betegnek –, vagy, ha szívritmuszavar jelentkezik, műtétek után, mélyvénás trombózisnál, terhesség alatt, koronavírus fertőzés- vagy agyvérzést követő állapotnál – mondta Dr. Bense Tamás főorvos, általános orvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Már most is nagyon drága

– A betegeknek – főleg a nyugdíjasoknak – a jelenlegi árak mellett, már most sokszor gondot jelent kiváltani a gyógyszereket – Jelenleg például egy 20 ezer forintos gyógyszer, kiemelt támogatással 6 ezer forintba kerül. Éppen ezért fordul az elő, hogy a betegek gondosan kiválogatják a recepteket a gyógyszerésszel, és megbeszélik, hogy melyek azok a készítmények, amelyeket feltétlenül szedniük kell. Pedig alapesetben az összes gyógyszerre szüksége lenne a páciensnek. Természetesen vannak olyan gyógyszerek, amelyek az azonos hatóanyagok miatt kiválthatják egymást, de a vérhígítók esetében speciális a helyzet, ugyanis a beteg állapota határozza meg, hogy milyen készítményt ír fel az orvos. És a vérhígítóval vigyázni kell, mert nagyon könnyű túladagolni.

Amennyiben pedig a beteg nem szedi a vérhígítót, az vérrög képződéséhez vezethet, amely halálos szív szövődményeket, idegrendszeri problémákat – például tartós bénulást, halált – okozhat – mondta a szakértő.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Minden esetben az orvos írja fel

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői is elmondták, hogy a trombusképződés- és tromboembóliás szövődmények megelőzésére és kezelésére szolgáló enoxaparin-nátrium hatóanyagú vérhígító gyógyszerek csak vényre adhatók ki, tehát minden esetben a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket rendeli (írja fel) betege számára. Magyarországon nem történt ilyen jellegű készítmény felfüggesztése/kivonása.

Nincs ok a pánikra – legalábbis annak nincs oka, aki nem szed véralvadásgátlót

Az áremeléssel kapcsolatos megkeresésünkre a NEAK az alábbi választ adta:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért.

A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával készül, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvosszakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A végleges térítési díjak csak az árbeadást követően alakulhatnak ki, azonban az eljárás metodikájából adódóan minden csoportban a legnagyobb forgalmú készítményért legfeljebb ugyanannyit kell fizetnie a betegnek, mint a korábbi időszakban. Árcsökkentés esetén akár még kevesebbet is.

blikk nyomán, napi nyomán

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version