8.9 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Nagyon sok gyermekélet lett az ára az elmaradó védőoltásoknak

Dátum:

Megosztás:

Az ENSZ szerint a koronavírus-világjárvány miatt mintegy 25 millió gyermek védőoltása maradt el olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tetanusz, vagy a szamárköhögés. Magyarországon ugyanakkor minden gyermek megkapta a kötelező védőoltásokat – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Általában, amikor a gazdaságban súlyos nehézségek mutatkoznak vagy háború tört ki, akkor az első áldozatok között ott vannak a védőoltások, mert ez egy ország működésének az első olyan sérülékeny pontja, amely minden nagy bajban háttérbe szorul.

“Ezt látjuk jelenleg is a világ szegényebb országaiban: Etiópiában, Indiában, Indonéziában és még számos országban, ahol elmarad a gyermekek védőoltása.
Ennek nagyon-nagyon sok gyermekélet lett az ára” – mutatott rá Havasi Katalin.
Elsősorban a legszegényebb országok és az ott élő gyermekek érintettek ebben a problémában, hiszen ők a legsérülékenyebbek. Súlyosbítja a helyzetet az, ha a gyermekek táplálkozása is elégtelen, vagyis ahol éhezés van, ott a védőoltás elmaradása súlyos következménnyel jár.

“Már látjuk is, hogy például a világ 30 országában volt az elmúlt években gyermekbénulás-járvány. Még

10 éve abban bíztunk, hogy mostanra ezt a betegséget teljesen felszámoljuk a Földön, ezzel szemben 30 országban már járványos méretekben is előfordult”

– mondta a szakember.

Európában is egyre nagyobb teret hódít az oltásellenesek mozgalma, illetve egyre kevésbé jut figyelem a gyermekek védőoltására Havasi Katalin szerint. A gyermekbénulás kisebb, helyi járványa már Angliában is kialakult gyermekbénulás-fertőzésekből. Hogyha elmaradnak a védőoltások, akkor bizony ez Európában is megjelenik – mutatott rá a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette: nehezíti a helyzetet, hogy a jó átoltottságú országokba is behurcolhatják ezeket az eseteket, és ott is történhetnek fertőzések.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

“Magyarországon szerencsére a józan ész és a józan tapasztalat a nagyon nagy többségnél megmaradt az oltásokkal kapcsolatban. Látjuk azt, hogy a védőoltások bevezetése előtt 1000 gyermekből 200-250 gyermeket elveszítettek az első életévében, míg ma ez a szám 1000 gyermekből 3, ami hatalmas eredmény, és mindenképpen meg kell őrizni. A magyar rendszerben a házi gyermekorvosok, a háziorvosok és a védőnők közös munkájának köszönhetően »nem csúsznak ki a hálón« a gyermekek. Az előfordul, hogy nem pont időben kapja meg a gyerek a védőoltást – főleg a járványhelyzetben, hiszen betegség vagy családban levő betegség miatt a beadás csúszhatott néhány hetet -, de nem maradtak el a védőoltások. Az átoltottság, a gyermekeink védettsége továbbra is nagyon jó, világszinten is kiemelkedő” – hangsúlyozta Havasi Katalin.

(A nyitóképen: Diftéria elleni védőoltást kap egy indonéz kisgyerek a szumátrai Banda Aceh városban. A Corynebacterium diphteriae baktérium okozta diftéria, népies elnevezéssel torokgyík immunizált állatok véréből készített vakcinával előzhető meg. A közvetlen érintkezés vagy cseppfertőzés útján terjedő légúti betegség halálos kimenetelű lehet.)

Nyitókép: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

 

Kapcsolódó hang

Védőoltások elmaradása a világban – Havasi Katalin

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Akinek diesel autója van, sajnos, most retteghet! .. A jövő hónaptól időszakos gázolajhiány alakulhat ki a magyar piacon!

A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt elképzelhető, hogy novemberre akár gázolajhiány alakulhat ki – fogalmazott a Shell Hungary Magyarországért és...

Újra fiatal-halál, .. egy 15 éves gyermek halt meg a balesetben Somogyban..

A Somogy megyei Gamás külterületén egy 15 éves fiú vesztette életét. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. október...

Kellemes őszi idő vár ránk a hétvégén, .. irány a természet!

Mától vasárnapig, erre számíthatunk! Csütörtökön fátyolfelhős, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A déli, délnyugati szél gyenge vagy mérsékelt marad,...

Galambos Lajos, az ügyészség börtönbe küldené a sztárt és annak volt feleségét!

Tegnap reggel 9 órakor megkezdődött Galambos Lajos víz-, gáz- és áramlopás ügyének másodfokú tárgyalása, amely új helyszínen, a...