Napjainkban igencsak nagy hangsúlyt kapnak a vegyszerek az életünkben, szinte alig tudunk vegyszermentes zöldségeket, és gyümölcsöket beszerezni. Ha nem akarunk megbetegedni védelmezzük a kertünk vegyszermentesen a kártevők ellen.

Készítsük el ezt a természetes keveréket a paradicsomaink védelmére!

Egy 3 literes befőttes üvegbe öntsünk 2,6-2,7 liter klórmentes vizet, adjunk hozzá 100 gramm meleg vízben előre feloldott élesztőt, és 0,5 ml cukrot.

Fedjük le egy géz textillel, tegyük meleg helyre, majd időközönként kavarjuk meg. A keverék akkor van kész, amikor beindul a fermentálási folyamat. Egy csésze keveréket adjunk 10 liter vízhez, és mindenik növényre öntsük 1 liter levet.

A nyár folyamán 3 alkalommal kell elvégeznünk ezt az élesztős öntözést, és akkor bőséges termésre számíthatunk.

Hatására a paradicsomtövek megerősödnek, és sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, és kártevőkkel szemben.

A legfontosabb, hogy a rettegett Phytopthora betegség is elkerüli, azonban ne felejtsünk el mulcsozni is.

Néhány praktikus tanács a kertészkedők számára!

Jódot a káposztáknak. Egy vízzel teli vödörhöz adjunk 40 csepp jódot. Öntözzük mindenik növényt, amikor elkezdenek megjelenni a káposzta fejek rajtuk.

Ahhoz, hogy a magok hamarabb kicsírázzanak áztassuk 4%-os hidrogén-peroxidba őket. 12 órára a káposztát, a paradicsomot, és a céklát 24 órára. A magok fertőtlenítése érdekében áztassuk őket 10%-os hidrogén-peroxidba 20 percre 1:1 arányban. Utána mossuk meg, és szárítsuk meg a magokat.

A hagymák tövére tegyünk teát, ez majd távoltartja a kártevőket.

Eső után a burgonya felső hajtásait, 10-12 cm-re csípjük vissza, és akkor elkezdi növelni az oldalsó leveleit is, ami védelmet nyújt a kártevők ellen

A banán héját vágjuk kisebb darabokra, áztassuk egy 3 literes befőttesüvegbe, majd amikor kis buborékok kezdenek keletkezni a víz felszínén, akkor ezzel öntözzük a szobanövényeinket. Nagyon jó tápanyagforrás a banán.

Egy liter felforralt vízhez adjunk 4-5 cikk fokhagymát, és hagyjuk állni benne 20 percig. Egy teás kaná fokhagymás oldatot adjunk 1 liter vízhez, és ezzel öntözzük a növényeinket.

Ha a céklának kezd nagyon piros lenni a levele, öntözzük sós vízzel. 10 liter vízhez adjunk 1 csésze sót.

Forrás: tudasfaja.com