Nagy változás jön a társasházakban – veszélyben a közös képviselők, ha nem lépnek

Dátum:

Nyilvántartásba veszik októbertől a közös képviselőket.

A társasházi közgyűlés akár azonnali hatállyal is felmentheti azt a közös képviselőt, aki 2024. október 1. és 2025. május 1. között nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál – értesült az economx.hu.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényt többször módosították az elmúlt időszakban a közös képviselők nyilvántartásba vételével kapcsolatban, a legutolsó változat szerint a közgyűlés azonnali hatállyal, kötelezően felmenti a tisztségviselőt, visszavonja a társasház-kezelői, ingatlankezelői megbízatást, ha a tisztségviselő a megválasztását követően legkésőbb a jogszabályban előírt határidőn belül nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál. Ez a határidő idén októberben nyílik meg és 2025. május elsején zárul, a cél az átláthatóság, a jegyző társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletének biztosítása.

A tevékenység csak akkor látható el, ha a kérelmet követően a tisztség keletkezésének tényét az ingatlanügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartásba, a társasház úgynevezett törzslapjára feljegyezte.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

  • a közösség ügyintézését ellátó közös képviselőnek vagy intézőbizottság elnökének természetes személy esetén családi és utónevét, lakcímét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát vagy nyilvántartási számát;
  • tisztségét, a tisztség keletkezésének és megszűnésének időpontját, illetve ha a tisztségviselő a közösség ügyeinek intézését ügyvivőként látja el, ennek tényét és határidejét;
  • jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén – valamint ha a természetes személy tisztségviselő bejelenti – az elektronikus levélcímét, telefonos elérhetőségét,
  • a társasházközösség nevét.

Magyarországon ma mintegy 4,4 millió a lakások száma, amiből közel 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők, vagy társasházkezelők irányítják.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

weblap4u banner

Népszerű

További hasonló
Related

Évekig szökésben volt a Hunvald-ügy egykori gyanúsítottja, most Zamárdiban indult a polgármester-választáson..

Zamárdi polgármesterjelöltje, Czibula-Myers Csaba korábban hivatali visszaélés miatt került...

Ijesztő állatok jelenhetnek meg tömegesen a kertekben, de tilos bántani őket – videó

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Hogyan ismerjük fel a megbízható vízszerelőt?

A vízszerelő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A megfelelő...

Rákkeltő vegyszert elemeztek a kutatók a nagyüzemi eper szöveteiben..

Az „örök vegyi anyagok” ráadásul hosszú ideig mérgezik a...