A karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Tamím bin Hamád al-Száni katari emírt, aki augusztus 20-án érkezett Budapestre az atlétikai világbajnokság alkalmából.

Az MTI közlése szerint a felek plenáris tárgyalást tartottak Varga Mihály pénzügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, valamint Korom Ferenc, Magyarország dohai nagykövete részvételével.

A két ország vezetője ezután a Parlamentbe is ellátogatott, ahol megtekintették a Szent Koronát és a kornázási jelvényeket az Országház Kupolacsarnokában.

ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hazánk és az Öböl-menti ország kapcsolatai egészen az 1990-es évekre nyúlnak vissza, ám a két ország közötti együttműködés a 2000-es évek elején lendült fel igazán. Az ukrajnai háború azonban még szorosabb kapcsolatokat eredményezett, ugyanis a konfliktus okozta energiaválság következtében hazánk is igyekszik bővíteni energiabeszerzési kapacitásait.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban bejelentette, akár már 2027-től érkezhet Magyarországra a cseppfolyósított gáz (LNG) az Öböl-menti királyságból, a gázszállítás volumene akár milliárd köbméteres méretű is lehet.

Emellett egyes értesülések szerint a katari állam is érdeklődik a Liszt Ferenc repülőtérbe való befektetési lehetőségek iránt. Magyarország és Katar között az együttműködés évről évre egyre nagyobb méreteket ölt: tavaly 15 százalékkal nőtt a Katarba irányuló magyar export, amelynek következtében rekordösszeget, 69 millió dollárt ért el. A teljes áruforgalomban is növekedést mutatnak a statisztikai adatok: 24 százalékkal, 76 millió dollárra nőtt.

Katar Oroszország és Irán után a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkező ország, nem véletlen tehát, hogy az ukrajnai háború következtében egyre jobban felértékelődött a szerepe az energiabiztonság területén.

Tamím bin Hamád al-Száni a Sándor-palotában is járt, ahol Novák Katalin köztársasági elnök fogadta ünnepélyes keretek között. Novák Katalin Facebook-oldalán arról számolt be, a Magyarország és Katar közötti együttműködési lehetőségek kerültek középpontba a tárgyalás során.

Hozzátette: hamarosan Katarban folytatják a kapcsolatok elmélyítését.

„Katar és Magyarország is bőven tapasztalta, tapasztalja a nemzetközi liberális mainstream gátlástalan nyomásgyakorlását. Mindez megerősíti stratégiai partnerségünket és elkötelezettségünket a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd szükségessége mellett” – írta Facebook-oldalára Szijjártó Péter a találkozót követően. Hozzátette: „patrióták vagyunk, ezzel együtt tiszteljük egymást, egymás történelmét, kultúráját és vallását. Ez elég erős alapot ad együttműködésünknek, amit ma megerősítettünk Lolva Al-Hater nemzetközi együttműködési miniszterrel”.

opera pillanatfelvétel 2023 08 21 162034 magyarnemzet.hu
Hazánkban járt a katari emír, magyarnemzet.hu

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírt a karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Forrás

Hirmagazin.eu