Magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, de vannak-e kivételek?

Számos kérdés merül még fel ennek kapcsán, például, hogy adható-e euróban a bónusz, mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló külföldi pénznemben kapja meg munkája gyümölcsét, áthárítható-e az utalás költsége a munkavállalóra?

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy a munkáltató euróban szeretné kifizetni a munkabért, különösen a külföldi tulajdonú anyacégek szorgalmazzák a saját országuk szerinti pénznemben történő kifizetést a hazai leányvállalatok felé. Erre azonban – a munka törvénykönyvében (Mt.) meghatározott kivételektől eltekintve – nincs lehetőség, a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ugyanakkor annak nincs kizáró oka, hogy a munkavállaló béremelésének mértékét az adott valuta forintegyenértékének változásától tegyék függővé a felek. Munkabér alatt alapbért, bérpótlékot és az egyéb bérelemeket is értjük. Ebből következően munkaviszony keretében a bónusz, jutalék sem fizethető ki idegen pénznemben.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Ha a munkaszerződésben mégis külföldi pénznem szerepelne, az érvénytelen megállapodást eredményez a szerződés ezen része tekintetében, és helyette automatikusan az a szabály lép életbe, miszerint a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ennek során a külföldi pénznemet a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján forintösszegre kell átszámítani és az így megállapított összeg minősül a törvénynek megfelelő, forintban megállapított munkabérnek.

Hirmagazin.eu