„Magyarországon is megjelent a majomhimlő, egy 38 éves férfinél azonosították először a betegséget idehaza”

– jelent meg a hír a Tények oldalán.
Az Index felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol tagadták a hírt. Ezt követően az MTI az országos tiszti főorvosra hivatkozva azt állította, hogy diagnosztizálták a betegséget idehaza.

Az Index megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ először tagadta, hogy megjelent volna a majomhimlő Magyarországon.

TÉNYEK ALAPJÁN FUTOTT VÉGIG A MAGYAR SAJTÓBAN MÜLLER CECÍLIA ORSZÁGOS TISZTI FŐORVOS BEJELENTÉSE ALAPJÁN, HOGY MAGYARORSZÁGON IS AZONOSÍTOTTÁK A MAJOMHIMLŐT.

Mint írták, Müller Cecília elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség két-négy hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

Mivel a csatorna nem jelölte meg, hol jelentette ki ezt az országos tiszti főorvos, az Index telefonált, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy erősítse meg a hírt, azonban nem tudták megtenni.

Nem, ez nem igaz

– nyilatkozta az NNK munkatársa portálunknak.

Frissítés!

Az Index megkeresése után az MTI-ben kijött, hogy Müller Cecília tartott egy sajtótájékoztatót, ahol valóban arról beszélt, hogy

MAGYARORSZÁGON IS MEGJELENT A MAJOMHIMLŐ-FERTŐZÉS, EGY 38 ÉVES FÉRFINÉL DIAGNOSZTIZÁLTÁK A BETEGSÉGET.

Újabb telefonhívásunkra az NNK ügyeletese, aki Barta néven mutatkozott be, azt mondta, hogy valóban megjött a majomhimlő.

A majomhimlő, amelynek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amelyből a beteg általában spontán módon gyógyul meg. Az alapvírus állati szervezetből terjed emberre, azonban az emben megjelent vírus már ember és ember közötti szoros kapcsolatban is terjed.

index nyomán

Hirmagazin.eu