Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Az ASP április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában jelent meg a vírus – áll a Nébih közleményében. A betegség jelenlétét egy elhullottan, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatták ki május 16-án. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A legvalószínűbb, hogy Kárpátaljáról a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra a fertőzés.

Az ASP megállapítása után az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –elrendelte a szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Mint ismert, az agrártárca magyarázata szerint a Heves megyei vaddisznó-megbetegedéseket és elhullásokat eldobott szendvicsek okozhatták.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával körülbelül ezer malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk és állategészségügyi állapotuk. A hatóság minden ilyen esetben a legnagyobb szigorral jár el a jövőben is – tartalmazza a Nébih közleménye.

Forrás: agrarszektor.hu