Kezdőlap Főhírek Külföld Mintha a pokol kapuja nyílt volna meg: felkavaró képeken a Közép-Afrikában kitörő...

Mintha a pokol kapuja nyílt volna meg: felkavaró képeken a Közép-Afrikában kitörő vulkán okozta pánik – galéria

Vulkánkitörés a Kongói Demokratikus Köztársaságban / Fotó: MTI EPA Hugh Kinsella Cunningham

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Elképesztő pánikot okozott a vulkánkitörés a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az emberek mindent hátrahagyva menekültek el otthonaikból.

Miután kitört a Nyiragongo hegy vulkánja a város nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak pedig folyamatosan foglalt jelzést adtak. Egyeseknek sikerült kisebb személyes tárgyaikat megragadni, majd menekültek a szomszédos Ruanda felé.

Mindenki ezt olvassa most!

Legutóbb 2002-ben tört ki a Nyiragongo, a láva akkor Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló.

Az ENSZ egyik helikopterének felderítéséből kiderült, hogy a folyékony és izzó kőzet nem Goma vagy bármely nagyobb lakossági központ felé terjed. Ám a vulkánból kiáramló láva nem sokkal később elérte a vulkán déli lejtőjén fekvő Goma város repülőterét, és a korábbi, a ruandai határ felé tartó, északkeleti lávafolyam mellett egy másik is megjelent.

Ez érte el Goma repülőterét, és folyamatosan tart a Kivu-tó felé.


Galéria

Exit mobile version