Home Életmód Egészség - betegség Milyen betegségek kezelhetőek fizioterápiás módszerekkel?

Milyen betegségek kezelhetőek fizioterápiás módszerekkel?

Kép tulajdonosa: Bognár Géza

Tudtad, hogy fizioterápiával szinte minden ízületekkel, izmokkal vagy idegrendszerrel kapcsolatos állapot sikeresen kezelhető? Az életben számos olyan helyzet, mozgásszervi betegség és/vagy baleset adódhat, amikor néhány fizioterápiás kezeléssel elkerülhető a műtéti beavatkozás.

Mi az a fizioterápia?

A fizioterápia egy olyan kezelési koncepció, amely a passzív kezelési módszereket ötvözi az aktív gyakorlatokkal. Ez magában foglalja az olyan gyakorlatok elsajátítását, mint a mobilizációs gyakorlatok vagy a problémás izomcsoportok megerősítésére szolgáló gyakorlatok. A MozgásKlinika Óbudán minden páciensnek egy komplex edzésprogramot készít, amelyet a kezelés részeként önállóan is lehet gyakorolni otthon. A cél az, hogy a páciens gyakorlataival javítsa tüneteit, és képes legyen megelőzni más betegségeket, sérüléseket.

Fizioterápia, mint a fájdalomcsillapítás, izomlazítás és gyulladáscsökkentés egyik hatásos ellenszere!

A porckorongsérv a fizioterápiával gyógyítható betegség kiváló példája. Kezelésére különböző terápiás technikákat alkalmaznak a hátizmok erősítésére, amelyekkel a csigolyákat a megfelelő testtartásba állíthatják vissza. De az ízületi gyulladás is egy másik gyakori állapot, amit kezelni lehet vele, különösen az idősek körében. Fizioterápiás technikák segítségével újra visszanyerhető a mozgásképesség.

20240110 170122
Kép tulajdonosa: Bognár Géza

Kevésbé ismert a fizioterápia alkalmazása légúti betegségekben. Például cisztás fibrózissal diagnosztizált betegeknél is alkalmazható, mert javul a beteg testtartása, és sokkal jobban tud lélegezni. Még a sportolók is gyakran vesznek részt fizioterápiás foglalkozásokon, ha sérüléseik vannak, vagy szeretnék növelni izmaik rugalmasságát.

Bármely állapot esetén a fizioterápia feladata a szervezet normál működésének helyreállítása, és a fájdalom megszüntetése! Sajnos az izomfájdalmak sok ember érintenek, de gyógytornával enyhíthetőek. Segítségével csökken az izommerevség, a vérkeringés serkentése következtében.

Fájdalmas lehet a fizioterápia?

A dolgok természetéből adódóan a nyújtó- és mobilizációs gyakorlatok során fájdalom léphet fel, de nem minden esetben, és nem is elviselhetetlen a fájdalom. Főleg azért történhet meg, mert ízület feszültség alá kerül, azaz a mozgás aktuális végére kerül. A más ízületekre átvitt erő enyhe fájdalmat okozhat az adott ízületben vagy más ízületekben.

Természetesen egy ízület is túlterhelhető, ha rosszul választják ki a gyakorlatokat. Fennáll annak a lehetősége is, hogy az egyes szerkezetek túlterhelődnek a különösen kemény vagy túlzott edzés során. Az izomfájdalom akkor is lehetséges, ha az izmok edzetlenek vagy gyengék. Nem számít, miért érez a testünk fájdalmat a fizioterápia után, ezt nem kell mindig negatívnak tekinteni. Inkább megmutatják a gyenge pontjainkat, amelyeken dolgoznunk kell.

Lehet-e káros a fizioterápia?

Nem, csak válaszd ki a megfelelő szakembert! Egy tapasztalt gyógytornász személyre szabott edzésprogramot készít, felismeri időben a kockázatokat vagy problémákat, és „eltávolítja” őket az útból, mielőtt a dolgok komolyra fordulnak. Ha úgy érzed, túlterhelnek a gyakorlatokat, vagy akár fájdalmad is vannak a terápia után, beszélj gyógytornászoddal, és ő folytatja a kezelést, amíg az el nem vezet a kívánt kezelési sikerhez.

Összefoglalva, minden fizioterápiás technika kedvez a szervezet természetes gyógyulási folyamatainak, csökkentve a fájdalmat és kellemetlen érzést.

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version