Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Milliós bírságok: a kamerás megfigyelések buktatói

Milliós bírságok: a kamerás megfigyelések buktatói

Oktel Kft.

Számos esetben rótt ki adatvédelmi bírságot 2022-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szabálytalan kamerás megfigyelés miatt.

Cikkünkben összefoglaljuk ezen ügyek legfontosabb tanulságait.

Szabadidős tevékenység helyszínén a megfigyelés jellemzően nem jogszerű

Az egyik ügyben a hatóság azt vizsgálta, hogy a bepanaszolt kávézó, illetve az előtte bérelt közterületen üzemelő terasza kamerás megfigyelése vet-e fel adatvédelmi szempontból aggályokat. A hatóság megállapította, a vendégek elvárhatják, hogy ne figyeljék meg őket nyilvános helyeken, különösen akkor, ha ezeket a helyeket jellemzően szabadidős tevékenységek céljára használják. Ebből eredően ezen megfigyeléseknél jellemzően nem áll fenn a jogos érdek jogalap.

A legfrissebb hírek itt!

Az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer azonban kivételt képez, általában indokolt, az adatkezelő vagyonát fenyegető veszélyek elkerülését szolgálja. Ennek alapján az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer közterületre irányítva – ha az adatkezelés egyéb körülményei alapján igazolható a szükségesség/jogszerűség – arányos korlátozást valósíthat meg, így a jogos érdek jogalap valóban alkalmazható lehet.

Arra azonban nyomatékosan rámutatott a hatóság, hogy a hangrögzítés éjszaka és a rendes munkaidőn kívül sem tekinthető jogszerű adatkezelési módnak. Azt is  kiemelte, hogy a megfigyelt területre belépéskor figyelmeztető ikont kell elhelyezni (megfigyelés ténye, célja, jogalapja, érintetti jogok), illetve utalni kell arra, hol érhető el a további, részletes tájékoztatás (ez az úgynevezett kétszintű tájékoztatás).

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version