A főváros agglomerációjában eltérő csendrendeletek vannak érvényben, Pátyon például vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezett a zajkeltés, így a fűnyírás sem.

Már javában tart a szezon, újra felzúgtak a fűnyírók, aminek nem igazán örülnek a hétvégén pihenni vágyó családok. A budapestkornyeke.hu portál utánajárt, hogy a főváros agglomerációjában milyen csendrendeletek vannak érvényben. Mint írják, általában tilos a 90 decibelnél hangosabb tevékenységek végzése este 8 és reggel 6 óra között, de a legtöbb agglomerációs településen még szombaton 8-tól 18 óráig is engedélyezett a fűnyírás.

A Pest vármegye Pátyon viszont nagyon szigorú szabályozás van érvényben, ugyanis a helyi önkormányzat vasárnaponként egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombaton este 8-ig lehet zajongani a településen, a hétköznapokon pedig csak 8 és 20 óra között lehet nagy zajjal együtt járó munkákat végezni.

Érden engedékenyebb az önkormányzat, ott hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet hangosabb tevékenységeket végezni, vasárnapra nincs semmilyen szabály előírva. Aki viszont megszegi a szabályokat Érden, komoly bírsággal kell számolnia:

magánszemély 50 és 200 ezer forint közötti, míg jogi személy vagy cég akár egymillió forintos büntetést is kaphat.

Mogyoródon ugyanakkor viszonylag lazább szabályok vannak érvényben a zajkeltéssel kapcsolatban. Itt nem határoztak meg pontos időkorlátokat a zajkeltés tilalmára vonatkozóan.

A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. A helyi szokások alapján egy kertes családi házas övezetben vagy egy volt zártkertben nem szokatlan a szombat délelőtti, délutáni, esti ház körüli munka és zaj. Ugyanakkor általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkácsgépek használata vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszan tartó zajkeltés.

Elérkezett a rendszeres fűnyírások időszaka. Már csak az a kérdés, hogy hol kell nekünk lenyírni, és hol az önkormányzat feladata a fűnyírás? Illetve örök vita tárgya az is, hogy vasárnap lehet-e füvet nyírni?! Itt vannak a válaszok!

Az zöldfelületek rendben tartásával kapcsolatban sok jogszabály született már, ahogy azt is törvény határozza meg, lehet-e vasárnap füvet nyírni? Kinek a feladata a ház előtti fűnyírás és kinek a járda melletti terület rendben tartása? Mettől meddig lehet zajongani a fűkaszákkal? Most kiderül!

fűnyíró, fűnyírás, elektromos fűnyíró
Kinek hol feladata a fűnyírás és elvégezheti-e vasárnap is? Fotó: Szabó Imre / Délmagyarország

Hol kötelességünk a fűnyírás?

Az ingatlanok tulajdonosaira a házuk táján, illetve bizonyos közterületeken is hárulnak bizonyos feladatok, amiket nem csupán a jogszabályi rendelkezések miatt, hanem közösségünk érdekében is el kell végezniük-figyelmeztet egy fővárosi jegyző. Ezek a feladatok a következők:

  • minden ingatlant a tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles megművelni, illetve rendben tartani, a hulladéktól és a gyomnövényektől – különös tekintettel a parlagfűre – megtisztítani;
  • ugyanez vonatkozik az ingatlan körüli közterületen található gyalogútszakaszra (pl. járda) és az esetlegesen ott található zöld sávra is;
  • a házhoz tartozó gyepfelület, virágágyások és fák gondozása is a tulajdonos feladata;
  • nem szabad megfeledkezni a járda, a kapu- és garázsbejáró tisztán tartásáról sem;
  • az ingatlanhoz tartozó járdaszakasz melletti csapadékvíz-elvezető árkok tisztítása, gyomtalanítása, és a járműbehajtók átereszeinek rendszeres karbantartása, tisztítása, gyommentesítése is a tulajdonos feladata, ahogy a csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása is;
  • az ingatlanunkról kihajló faágakat le kell gallyazni, hogy így biztosítsuk a balesetmentes közlekedést;
  • a járdaszakaszok feletti ágakat is vissza kell metszeni, sarokház esetén a beláthatóságot biztosítani kell.

Aki ezeket nem végzi el, jogilag felelősségre vonhatóvá válik és közigazgatási bírsággal is sújtható.

fűnyíró, fűnyírás
Kinek hol feladata a fűnyírás és elvégezheti-e vasárnap is? Fotó: Imre György / Megyei Hírlap

Lehet-e vasárnap füvet nyírni?

Azt tehát már tisztázódott, hogy a ház körüli zöldfelületeket a lakóknak, tulajdonosoknak kell rendben tartaniuk, már csak az a kérdés, hogy megtehetik-e ezt akár vasárnap este 8-kor vagy reggel 6-kor. Az erre a helyzetre vonatkozó alapszabályokat egy 2008-as rendelet rögzíti, miszerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, lakott területen belül 50-55 decibelig. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajongás már csendháborításnak minősül.

fűnyírásra -mivel az külső zajforrásnak minősül- viszont ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak-írja a FEOL.hu. Eszerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni. Hétvégéről vagy munkaszüneti napokon ugyanis még inkább korlátoltabbnak kell lennie a zajkibocsátás mértékének: szombaton reggel 9 és dél között megengedett egy minimális zajkibocsátás, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni.

Kivéve, ha az önkormányzat máshogy nem rendelkezik. Ők ugyanis hozhatnak saját rendeleteket, melyben módosítják a településre vonatkozó zajvédelmi és zajkibocsátási szabályokat.

Forrás1

Forrás2

Hirmagazin.eu