Miért nem kell senkinek Törőcsik Mari otthona? 69 millióért árulják a három éve üresen álló házat

Dátum:

Közel hetvenmillió forintért költözhet majd be az új tulajdonosa Törőcsik Mari egykori otthonába.

Ennyiért lehet ugyanis megvenni azt velemi házat, amelyben a Nemzet Színésze, a háromszoros Kossuth-díjas színésznő élete utolsó éveit töltötte. Vajon miért nem kell senkinek az ingatlan? Korábban volt kezdeményezés, hogy emlékház lesz belőle, amelyet egy ilyen nemzeti ikon meg is érdemelne, ám ez is meghiúsult. Érthetetlen, hogy az állam sem lép közbe ennek érdekében.

Eladóvá vált Velem községben egy 1450 négyzetméteres telken lévő, kb. 140 négyzetméter méretű, régi parasztházból igényesen átalakított lakóépület” – kezdődik a hirdetés, amelyből az is kiderül, hogy a művésznő által 1973-ban vásárolt, majd tíz éve a lányának, Teréznek ajándékozott ház Velem központjában pincével és egy kis medencével is rendelkezik.

A hirdetésben egy tucat kép is található, amelyek bepillantást engedtek a legendás színésznő egykori otthonába

A házban két bejárat, négy szoba, két zuhanyzós fürdőszoba, két konyha, valamint külön kazánház (gáz központi fűtés) és boltíves pince található. A kert végig füvesített, ahol gyümölcsfákat, 15 négyzetméteres gerendaházat és egy kis medencét láthatunk” – sorolja az ingatlan értékeit a hirdetés, amelyben számos képet is megosztottak a 69 millió forintért kínált ingatlanról. Ezeken szívszorító látni Törőcsik Mari személyes tárgyait, az egész falat betakaró könyvespolcot, a teáskannáját vagy a fényképet az ágya mellett: bepillantást nyerhetünk, milyen körülmények között élte utolsó éveit a betegsége miatt a házából már nagyon ritkán kimozduló színésznő.

A velemi polgármesterrel, Bakos Lászlóval készült közös képén is látszanak a hirdetésben is felismerhető képek, a kanapé és a nappaliban található cserépkályha

Az egykor Törőcsik Mari és 11 éve elhunyt férje, Maár Gyula rendező menedékéül szolgáló Vas megyei otthon a legendás színésznő három évvel ezelőtti halála óta üresen áll, szellemházzá vált az alig négyszáz lelkes település főutcáján. A színésznő halála után a település vezetője bízott abban, hogy emlékházzá alakíthatja az épületet, de külső segítség nélkül Velem költségvetése nem bír el egy ilyen beruházást. Egyelőre a nagyszabású tervekből egyet sikerült megvalósítani: nemrég egy utcát neveztek el Törőcsik Mariról, de egyelőre a tervezett szobor is csak szándék. Pedig a színésznőnek még családtagja is él Velemben, hiszen a vietnámi származású, örökbe fogadott fia, Son ott telepedett le a családjával. A házba azonban a falubeliek szerint ő sem tette be a lábát, mert Teréz, aki tíz éve lett a tulajdonosa, nem engedte be. Inkább a szomszédasszonyt, Törőcsik Mari egyik legjobb barátnőjét kérte meg arra, hogy néha menjen át, és szellőztessen a házban. Úgy tudjuk, először ismerősöknek próbálta eladni, az édesanyja több művészbarátjának ajánlotta fel megvételre az ingatlant az elmúlt években.

– Teréz ide nem jött évek óta, azt hallottam, külföldön él, nem is akar hazaköltözni, ide meg aztán semmiképpen – árulta el az egyik szomszéd, hozzátéve: Törőcsik Mari örülne annak, ha az imádott otthona újra megtelne élettel.

Korábban Járai Mátéban, aki Maár Gyula révén Törőcsik Mari fogadott unokája lett, felmerült, hogy esetleg megvegye a házat, de mint a Bestnek elmondta, nemrég belátta, hogy bármennyi kedves emlék fűzi oda, nem tudja megvásárolni.

„Sosem felejtem el azokat a nyarakat, amelyeket gyerekként ott töltöttem. Az esküvőm is Velemben volt, amit pont Mari mama intézett. Nem tagadom, korábban rendszeresen álmodoztam arról, milyen lenne, ha megvenném, majd odaköltöznék. De erről mostanra véglegesen lemondtam. Egyrészt, mert nemrég vásároltunk egy hasonló ingatlant Horányban, másrészt Velem rettenetesen messze van Budapesttől, engem pedig a munkám jelenleg ideköt, így reálisan sem lett volna kivitelezhető a dolog” – mondta a magazinnak a színész.

Szellemház lett Törőcsik Mari velemi otthonából, ezért nem meri megvenni senki?

A Vas vármegyei Velemben található ház lassan szellemházzá válik, ám Törőcsik rajongói az ingatlan kapujánál igyekeznek őrizni a legendás művésznő emlékét.

Törőcsik Mari 2021 áprilisában hunyt el, miután a szervezete feladta a harcot a betegségével való hosszú küzdelem után. A Jászai Mari-díjas színésznő élete legszebb napjait töltötte a velemi otthonában, s a halála előtt is azt kívánta, bár megélhetne még egy tavaszt a gyönyörű udvarában.

zdktkpturbxy8yymiwoddiztu2ndqyzgmyn2jhmzmzmjm4ndmzmjflms5qcgeslqmaam0rem0lyjuczqloamld
Szellemház lett Törőcsik Mari velemi otthonából / Fotó: Fuszek Gábor

Kevesen tudják azonban, hogy a házról még jóval a halála előtt, 2014-ben lemondott, és a lányának, Teréznek ajándékozta azt. Ő azonban különösebb figyelmet nem fordított az ingatlanra, nem gondozta azt, s a színésznő halála után sem költözött oda.

Korábban már kiderült, hogy Teréz szeretné eladni az ingatlant: elsősorban az ismerőseinek ajánlotta igencsak alacsony, 45 millió forintos áron, ám a Bors úgy tudja, a baráti ár ellenére sem sikerült még vevőt találnia. Erre enged következtetni az is, hogy az épület kapujában elszáradt virágok, kihunyt mécsesek állnak, a ház pedig teljesen be van sötétítve.

Hallottad? Titkos felvétel őrzi Törőcsik Mari hangját – Vajon mi lehet rajta?

Három éve hunyt el a háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, Törőcsik Mari. A Nemzet Színésznője élete utolsó éveiben sokat betegeskedett, egyre nehezebben kommunikált, ám még így is szívesen fogadott látogatókat, s a tisztelői, kollégái szinte egymásnak adták velemi otthonának kilincsét.

Ekkor látogatta meg őt Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila is, akik órákig beszélgettek az idős művésznővel. Vecsei korábban a Sunday Brunch című műsorban azt mondta, a beszélgetésüket rögzítette, de hogy mi hallható a felvételen, azóta is rejtély.

A fiatal színész, aki a közelmúltban a Semmelweisről szóló film címszereplőjeként részesült hazai és nemzetközi elismerésekben, mindössze annyit mondott, az íróasztala fiókjában őrzi a felvételt, amit sokáig képtelen volt meghallgatni.

Vecsei H. Miklós készítette a felvételt

– Néhány héttel a halála előtt jártunk nála, órákon át beszélgettünk – mondta Vecsei H. Miklós, aki lapunknak nem kívánt bővebben beszélni a hangfelvételről, ám az nem titok, hogy nagyon tisztelte Törőcsiket, akinek a halálakor érzelmes szavakkal búcsúzott tőle.

„Hálás vagyok, hogy láthattam Vasziljevvel, Rizsakov rendezésben ‘Luka’-ként, gyönyörű Zsótér-előadásokban, a Szarvassá változott fiúban, hogy állhattam mellette a színpadon, és hogy amikor tavaly meglátogattuk Atival Velemben, ahol róla és Pilinszkyről kérdeztük,akkor azt mondta, élete ajándéka, hogy Maár Gyula mellett élhetett, és várja, hogy újra találkozzanak” – írta akkor Miklós.

De vajon mi hangzik el a felvételen, amit a fiók rejteke őriz?

Az is elképzelhető, hogy szakmai céllal készült, hiszen évekkel korábban a William Faulkner Míg fekszem kiterítve című kisregényéből készült darabban – amelyet éppen ifjabb Vidnyánszky Attila rendezett és az Ördögkatlan fesztiválon mutatták be – felvételről csendült fel Törőcsik Mari hangja. Erről a színész-rendező 2018-ban így nyilatkozott:

– A hangfelvétel egy évvel ezelőtt készült a színésznővel, aki akkor még gyengélkedett. Nagy esemény volt számunkra, hogy elmondta a szöveget az előadáshoz – mondta akkor ifj. Vidnyánszky Attila, ám egyelőre nem derült ki, hogy ismét egy projekt miatt rögzítették-e Törőcsik hangját, avagy csak emléket akartak állítani a Nemzet Színésznőjének. Ez egyelőre titok marad…

Ám Törőcsik Mari hangja nem csak szakmai köröknek, de a családja számára is rendkívül értékes volt, hiszen fogadott unokája, Járai Máté a színésznőt hallgatva tanult meg beszélni.

Járai Máté kincsként őriz egy meselemezt, amelyen Mari mama hangja szól /Fotó: Czerkl Gábor

Az édesanyám kitalálta, hogy amikor ő nincs a szobában, akkor beteszi Mari mama meselemezeit, hogy folyamatosan legyen, aki beszél hozzám. Azt gondolom, elsősorban ennek köszönhető, hogy hamar megtanultam beszélni, hiszen folyamatosan hallgattam valakinek a hangját, aki az esetek nagy százalékában a Mari mama volt. Az egyik lemezét eltettem, és a mai napig féltve őrzöm, egy picit mindig belesajdul a szívem, amikor visszahallgatom, hiszen emlékeztet arra, hogy csecsemőkorom óta milyen fontos szerepet töltött be az életemben – mesélte Járai Máté. – Egész életében szerencsés volt, ám a haláláról ez nem mondható el: sajnos, elég sokáig szenvedett, mielőtt elment. Sokszor visszakerült a kórházba, ráadásul a betegsége komoly fájdalommal is járt.

Forrás2

Forrás1

Forrás3

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust.. – Gratulálunk!

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar...

Ijesztő állatok jelenhetnek meg tömegesen a kertekben, de tilos bántani őket – videó

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Hogyan ismerjük fel a megbízható vízszerelőt?

A vízszerelő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A megfelelő...

Zárjavítás otthon: Mikor érdemes szakembert hívni?

A ház biztonsága mindannyiunk számára kiemelt fontosságú. A zárak...
Megszakítás