Lakossági felhívást adott ki a Honvédelmi Minisztérium. 

„Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy május 21-én, kedden 10.00 órától ünnepélyes zászlófelvonás alkalmából az Esztergomi rondella felől hagyományőrzők ágyúlövései lesznek hallhatóak, ezért a Budai Várnegyedben megnövekedett hanghatásra kell számítani.

A lakosság türelmét és megértését előre is köszönjük!” – olvasható a közleményben. 

A közlemény szerint május 21-én, kedden 10.00 órától ünnepélyes zászlófelvonásra kerül sor az Esztergomi rondella felől. Az esemény különlegessége, hogy hagyományőrzők ágyúlövésekkel is megemlékeznek, ami fokozott hanghatással jár majd a Budai Várnegyedben.

Az ilyen ünnepi események célja a történelmi hagyományok ápolása és az emlékezet ébrentartása. Az ágyúlövések szimbolikus jelentőségűek, hiszen régen az ilyen ceremóniák során a katonai tiszteletadást, illetve fontos bejelentéseket gyakran ágyúlövésekkel jelezték.

A közleményben külön felhívják a lakosság figyelmét a várható zajra, és előre is köszönik a türelmüket és megértésüket. Az ilyen jellegű eseményeknél fontos a lakosság előzetes tájékoztatása, hogy mindenki felkészülhessen az esetleges kellemetlenségekre, és elkerülhető legyen a pánik vagy a felesleges riasztások.

Az esemény tehát nemcsak egy látványos megemlékezés lesz, hanem egyben egy lehetőség is arra, hogy a város lakói és látogatói közelebbről is megismerkedhessenek a történelmi hagyományokkal és a hagyományőrzők munkájával. A zászlófelvonás és az ágyúlövések egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a múlt értékei élővé váljanak a jelenben is.

Hirmagazin.eu