Többek közt a Németország és Oroszország, illetve a Törökország és Görögország közötti feszültségről, a Brexit-tárgyalásokról és a koronavírus-járványról is beszélt pénteken Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján.

Cikkünk frissül.

Merkel a járvánnyal kapcsolatban óvatosságra intet, míg a nézeteltérések megoldására párbeszédet sürgetett.

A járványhelyzet romlását várja

A koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban – figyelmeztetett Merkel.

A német vezető hangsúlyozta:

a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Aláhúzta: a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. Emellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsák az oktatást a gyermekek számára, akik nem válhatnak a világjárvány veszteseivé.

Az iskola senkit sem hagyhat hátra” – nyomatékosította Merkel.

Egyre feszültebb a Németország és Oroszország közötti viszony

A jelenlegi feszültségek ellenére fontos, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Moszkvával – hangsúlyozta a német kancellár.

Oroszország és Németország között a fehérorosz belpolitikai válság és Alekszej Navalnij kormánykritikus orosz aktivista feltételezett megmérgezése miatt feszült a helyzet. Navalnijt egy berlini kórházban kezelik.

Továbbra is beszélnünk kell egymással” – nyomatékosította Merkel, rámutatva, hogy Oroszország fontos szereplő a nemzetközi színtéren.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem telepítenek orosz csapatokat Fehéroroszországba.

Párbeszédre van szükség a török–görög vitában

Párbeszédet szorgalmazott Athén és Ankara között a Földközi-tenger keleti medencéjében található földgázmezők miatt kiélesedett tengerjogi vita elsimítására.

Az Európai Uniónak komolyan kell vennie az athéni kormány érveit, és támogatnia kell Görögországot azokban a kérdésekben, amelyekben a helyi kabinetnek igaza van – hangsúlyozta.

Merkel egyúttal kiemelte: a legfontosabb, hogy ne fokozódjon tovább a feszültség a két szomszédos ország között, amelyek mindegyike a NATO tagja.

Az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, amely a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

A következő hetek döntő fontosságúak a Brexit-tárgyalás folyamatában

A következő hetekben döntő szakaszukba érkeznek a tárgyalások az Európai Unióból kilépett Nagy-Britannia és Brüsszel között – mondta Angela Merkel.

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán azt követelte, hogy október végéig üssék nyélbe a megállapodást az EU és Nagy-Britannia között. A Brexit-tárgyalások múlt heti, hetedik fordulója jelentősebb előrelépés nélkül ért véget.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett, amely december 31-én jár le. Ez idő alatt a brit kormánynak és az uniónak meg kell állapodnia kétoldalú kapcsolatrendszerük jövőbeni szabályairól.

(Fotó: EPA/Hayoung Jeon)

Németország fokozza klímavédelmi erőfeszítéseit a következő években

Németország tovább fokozza éghajlatvédelmi erőfeszítéseit a következő években – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár.

Kijelentette: támogatja, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon, azaz tagjai hagyjanak fel az üvegházhatású gázok kibocsátásával. A kancellár szerint ezt a kibocsátás megadóztatásával kell elérni, mert szerinte az árak emelkedése a változás egyik legnagyobb mozgatója.

A német vezető megjegyezte: a klímaváltozás és a koronavírus-járvány között több az összefüggés, mint azt elsőre gondolnánk.

Mindkét kihívás életveszélyes, és mindkettő a fenntartható életforma kialakítására ösztönöz minket – mutatott rá.

Hirmagazin.eu