Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek, ha gyermeküknek az őszi becsengetésig mindent biztosítani szeretnének.

Bár még három hét hátravan a nyári szünetből, és azt sem tudjuk, hogy a koronavírus negyedik hulláma miatt vajon hagyományos vagy digitális oktatás lesz-e az idei tanévben, egy biztos, vagy így vagy úgy, de szeptemberben megkezdődik az iskola! Azok, akik eddig nem tették meg, a napokban már biztosan elkezdenek lázasan készülődni az iskolakezdésre, hiszen ilyenkor rengeteg mindent be kell szerezni. Pláne akkor, ha a gyerek most megy első osztályba. Természetesen minden szülő legnagyobb aggodalma ilyenkor, hogy vajon mennyibe kerülnek majd a tanszerek, telik-e mindenre? Ha nem, hogyan oldjuk meg, hogy ne kelljen lemondania a gyereknek semmiről és mindenből a legjobbat kapja?

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Több mint 50 000 forint is lehet

Egy nemrégiben készült kutatásból kiderült, hogy a magyar szülők az új tanévhez szükséges alapvető tanszereket 10-20 ezer forintért, iskolatáskát további 15 ezer forintért vásárolnak. A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint egy általánosiskolás-korú gyermek teljes beiskolázása akár 50 ezer forint is lehet, attól függően, hogy a tanfelszerelések mellett kell-e még új iskolatáska is, mert az akár meg is duplázhatja a költségeket.

Lépésről lépésre

Emma és az anyukája már lázasan készül az iskolakezdésre / Fotó: Harsányi PetraEmma és az anyukája már lázasan készül az iskolakezdésre / Fotó: Harsányi Petra

Cs. Emma (6) és anyukája Cs.-K. Vanessza (31) már túl van az első körön, hiszen az iskolatáskát és az íróasztalt már tavasszal beszerezték, amikor a kislány még oviba járt.

– Emma most lesz elsős, így nem szerettem volna mindent az utolsó percre hagyni. Időben elkezdtünk felkészülni a szeptemberi becsöngetésre. Az iskolatáska 21 000 forintba került, míg az íróasztal akciósan volt 25 000, plusz hozzá ugye széket is kellett vennünk. A táskát Emmával közösen választottuk ki, míg az íróasztalt már hárman, a férjemmel együtt vettük meg – meséli Vanessza.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Mivel Emmának nincs testvére, így semmit sem tud például a nagyobb testvérétől örökölni, ahogy erre sok családban van példa, ezért nekik mindent újonnan kell és kellett beszerezniük.

– Igyekeztünk azoknál a dolgoknál, amiket eddig már megvettünk a kényelemre és a praktikusságra törekedni. De még hátra vannak a ceruzák és a füzetek nagy része, amiket a kapott lista alapján szerzünk majd be. Biztos kerülnek majd felesleges dolgok is a kosárba, plusz mindenből már előre veszünk majd egy tartalékot is, de ez még mindig a jobbik eset szerintem, mintha év közben kellene futkoznunk egy plusz grafitceruzáért vagy egy újabb vonalas füzetért – teszi hozzá az anyuka.

Vanessza csak megsaccolni tudja, hogy eddig mennyit költöttek és mennyi lesz majd a vége.

– Most nagyjából már 70 000 forintnál tartunk, és ebben még nincsenek benne a már említett írószerek, füzetek, így ez az összeg valószínűleg még tovább fog nőni. Ha saccolnom kéne, akkor kb. 100 000 forintba kerül majd nekünk idén az iskolakezdés. De szerencsére, annak köszönhetően, hogy korábban megvettünk pár dolgot, ezt az összeget nem egyszerre kellett most augusztusban kiadnunk.

Hogyan faraghatunk a költségeken?

Ha nem kezdtünk el időben takarékoskodni, vagy éppen nem részletekben szereztünk be minden az iskolakezdéshez fontos dolgot, akkor sem kell kétségbeesnünk. Ebben az esetben igyekezzünk ne mindenből a legdrágábbat megvenni! Egyrészt lapozzuk át az összes akciós újságot, illetve online nézzük meg az árösszehasonlító oldalakon, hol olcsóbb például a kiszemelt iskolatáska. Akár több ezer forintos különbségek is lehetnek! Másrészt mérlegeljünk, melyek azok az eszközök, amelyekből jobb az olcsóbb verzió is, és nem szükséges a legdrágábbat megvennünk. Például a tornacipő esetében ne kössünk kompromisszumot, ott fontos a minőségi darab, de egy füzet esetében a mintás borítójú helyett, választhatjuk az egyszerűbb verziót is és máris több száz forintot spóroltunk.

Van segítség!

Számos olyan pályázati lehetőség van, amely leveheti az anyagi terhek egy részét a vállunkról. Szinte mindegy városban, és Budapest egyes kerületeiben is érdemes érdeklődnünk az önkormányzatoknál az éppen igényelhető iskolakezdési támogatásokról. Ez általában gyerekenként átlagosan 10-15 ezer forintot jelenthet, így például az iskolatáska árát könnyen megspórolhatjuk. Nincs más dolgunk, mint felmenni a helyi települési önkormányzat internetes oldalára és alaposan tájékozódni a lehetőségekről.

blikk