Home Főhírek Belföldi hírek Meloni, Salvini és Orbán elhozza Európa reneszánszát?

Meloni, Salvini és Orbán elhozza Európa reneszánszát?

bayermenczerhuthmiklosikicsi

Meloni, Salvini és Orbán elhozza Európa reneszánszát?

Ezzel a címmel hirdetettek nyilvános beszélgetést és fórumot az olaszországi elsöprő patrióta győzelem hatásairól, a patrióta erők előretöréséről és kilátásairól a nagykovácsi Teleki-Tisza Kastélyba Menczer Tamással, a térség megválasztott fideszes országgyűlési képviselőjével, Bayer Zsolt íróval, a Hír TV műsorvezetőjével, Miklósi Klárával, a Matteo Salvini vagyok című portrékötet nagykovácsi illetőségű magyar fordítójával, a magyar kiadás ötletgazdájával és Huth Gergellyel, a PestiSrácok.hu főszerkesztőjével.

A fórum október 6-án, csütörtökön, este hat órakor kezdődik a kastélyban, a belépés ingyenes, s kedvezményes áron megvásárolható lesz a Salvini-portrékötet, melynek magyar kiadása Bayer Zsolt Európa jövőjét firtató, mélyen szántó tanulmányával kiegészítve, a PestiSrácok.hu kiadásában jelent meg. Jöjjön el Ön is!

A múlt héten írtuk meg, hogy az olasz jobbközép szövetség győzelme jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat Európában. Évek óta formálódik egy új erő, amely véget vetne az alapvetően baloldali dominanciának az Európai Parlamentben. Ez az a testület, amely állandóan politikai nyomást igyekszik gyakorolni a brüsszeli döntéshozó szervekre, különösen is az Európai Bizottságra. (Köztudott, hogy az uniós szervek 2010 óta folyamatosan különböző jogállamisági eljárások alá veti Magyarországot, egyfajta boszorkányüldözést folytatnak hazánkkal szemben.)

Azok után, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból megindultak az egyeztetések Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke, Orbán Viktor és a lengyel kormányfő között. A formálódó mozgalmat “Európai Reneszánsznak” nevezik az együttműködő felek.

Az olasz jobboldal győzelme új lökést adhat az európai reneszánsznak. Elemzésünk ITT olvasható.

Salvini-portrékötet Bayer Zsolt előtanulmányával

Soha nem volt aktuálisabb a PestiSrácok.hu tavaly karácsonykor megjelent portrékötete, amely Matteo Salvini, az olasz patrióta szövetség vezéralakja, a Liga elnökének útját mutatja be a nagypolitikába, egészen a belügyminiszteri poszt emlékezetes elnyeréséig. A megújuló európai jobboldal egyik vezéralakjaként számon tartott, Orbán Viktor fontos szövetségesének számító Matteo Salvini száz, sokszor intim kérdésre válaszol a kötetben és közéleti hitvallását is kifejti. Mindehhez Bayer Zsolt írt ötvenoldalas bevezető tanulmányt, Európa megmentésének útjait keresve. Az azóta kirobbant háború és Európa hanyatlásának árnyékában különösen érdekes elolvasni Bayer tavalyi gondolatait.

Chiara Giannini olasz újságírónő és háborús tudósító Salvini miniszterelnök-helyettesi megbízatása idején írta meg e kötetet. Száz kérdést tett fel a migránshajókat feltartóztató, az olasz nemzeti identitást hosszú, balliberális, internacionalista züllés után újra megerősítő, a hétköznapi ember gondjaira rendkívül érzékeny politikusnak. A válaszokból egy vagány, mégis nagy víziókat alkotó, megfontoltan döntő politikus, egy klasszikus bohém hazafi portréja bontakozik ki.

A magyar kiadásnak különleges előtörténete van

A magyar kiadásnak különleges előtörténete van: Miklósi Klára a Bayer Show vendégeként hívta fel a Hír TV műsorvezetője figyelmét Giannini portrékötetére, s ajánlotta fel, hogy elkészíti a magyar fordítást. Bayer Zsolt a PestiSrácok.hu-hoz irányította Klárát. A közös gondolkodásnak más gyümölcse is lett: Zsolt és a Sajtóklub tagjainak felhívására 2019. október 19-én sok ezer magyar felemelő és megható szimpátiatüntetésen gyűlt össze Olaszország budapesti nagykövetsége előtt, hogy kifejezze szolidaritását a Rómában, „az olasz büszkeség napján” tüntető tömegek és Matteo Salvini mellett. Végül, kissé olaszosan hosszas egyeztetéssorozat után elkészült a magyar kiadás és annak előszava is.

Bayer Zsolt, a mi klasszikus bohém hazafink a vaskos, filozofikus magasságokba emelkedő bevezető tanulmányában így ír:

Nem tudom, hogy örökre elveszett, vagy még visszahozható, de ma, most nincsen, ez a szomorú, kétségbeejtő tény. Menjetek el, és nézzétek meg a saját szemetekkel. Nézzétek meg, hogy néz ki ma Bécs, nézzétek meg, mivé lettek a gazdag német burgerek ékszerdoboz városkái. Nézzétek meg a mai Münchent… Uramisten… Menjetek el Rómába, Nápolyba, és zokogjatok. Menjetek fel a Sacré-Coeurhöz, és nézzétek, hogyan árulják a lépcsőkön a mindent ellepő feketék a hamisított bóvlit. Próbáljatok ki egy romantikus esti sétát Marseille-ben…

A mi békebeli, gyönyörűséges Európánk oda van…

S ha most egy marslakó érkezne közénk, s neki kéne elmagyarázni, milyen is volt a mi békebeli Európánk, a mi derék marslakónkat ma kizárólag Prágába, Krakkóba, Varsóba, Pozsonyba, Kassára, Budapestre, Sopronba és Egerbe vihetnénk. Mert Európa ma mi vagyunk. Mi maradtunk. Európa ma ide szorult vissza, a mindig lesajnált, mindig lenézett, mindig kiröhögött, mindig meggyalázott Közép-Európába.

Ezt az Európát kell most megvédenünk. Mindenáron. Ez pedig Matteo Salvini nélkül nem fog menni. A többit pedig majd meglátjuk…

Bayer Zsolt és Miklósi Klára a Hír TV Bayer Show című műsorának felvételén. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Álljon itt kedvcsinálóként a Matteo Salvinihez intézett 79. kérdés és válasz is:

Itália tíz év múlva: milyennek képzeli?

Itália tíz év múlva? Nézze, nincsenek a győzelemre, hatalomra, vagy zsarnokságra vonatkozó álmaim, ezt szívesen másoknak hagyom. Nekem elég lenne az, hogy hozzájárultam egy normálisabb társadalom építéséhez, ahol a méltóságot, a jövőt munkával teremtjük meg, ahol az egyes ember küldetése a saját elkötelezettséggel, érdemmel, tehetséggel elért önmegvalósítás, anélkül, hogy ezt kötelezően valakinek mindig meg kelljen köszönni. Egy a jogok és kötelességek Itáliája, ami az én szememben egy és ugyanaz a dolog, egy saját, teljes autonómiával kormányzott, de a nemzeti harmóniát nem feláldozó területek Itáliája anélkül, hogy ezért feláldoznánk a nemzeti harmóniát, sőt. Egy erős, szigorúan őrzött határok Itáliája, de ugyanakkor egy a saját, ajtón kívüli történésekre is odafigyelő ország, ami kész közbeavatkozni, segíteni felszámolni azokat az okokat, amik a migránsáradatot provokálják. Itália, egy ország, amelyik befektet az infrastruktúrába, a környezetvédelembe. Sok, elsősorban Észak-Európából való példa igazolja, hogy ez nem lehetetlen. Amiről álmodom, az egy olyan Föld, ahol Aostától Agrigentóig mindenki megtalálja a saját identitását és készen áll a ránk váró nehéz időszak összes kihívására.

Ide kattintva érdemes visszanézni galériánkat a 2019. októberi, Salvini-párti budapesti szimpátiatüntetésről. A nagykovácsi fórum Facebook-meghívóját pedig ITT érhetitek el.

PS

Hirmagazun.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version