Home Életmód Egészség - betegség Megszólalt az NNGYK: új fertőző megbetegedések bukkantak fel

Megszólalt az NNGYK: új fertőző megbetegedések bukkantak fel

Nyitókép: CHBD/Getty Images

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közölte a 13. heti adatokat a fertőző megbetegedésekről.

A 2024. március 25. és 31. közötti időszakban egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek. Komárom-Esztergom vármegyéből, három általános iskolából összesen 60 fő 2024. március 21. és 25. között szlovákiai kiránduláson vett részt. A résztvevők között az enterális megbetegedés tünetei jellemzően a hazaérkezést követően, 2024. március 26-án kezdődtek. A 60 fő exponáltból 41 személy betegedett meg, (39 tanuló, 2 tanár), a megbetegedések gyors lefolyásúak voltak, kórházi ápolás egy esetben sem vált szükségessé. A járványban 4 beteg székletmintájának laboratóriumi vizsgálata 3 beteg esetében calicivírus-pozitív eredményt adott.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül három morbilli (kanyaró) és egy pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanúját jelentették – közölte az NNGYK. Bács-Kiskun vármegyében egy kanyaró elleni védőoltásban nem részesült, 2 éves román állampolgárságú gyermek, továbbá egy 34 éves magyar nő és 44 éves magyar férfi (mindketten életkoruknak megfelelően két kanyaró elleni védőoltásban részesültek) betegedett meg kiütéssel járó tünetekkel. Az elvégzett virológiai vizsgálatok mindhárom betegnél aktuális morbilli fertőzést igazoltak, amelyek importált esettel összefüggő fertőzésnek minősíthetők.

Ezzel a 2024-ben a hazánkban igazolt kanyarós megbetegedések száma nyolcra emelkedett.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy újszülött klinikai mintájában az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok B.pertussis jelenlétét igazolták.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Zala vármegyei 60 éves férfi a betegség inkubációs ideje alatt a Franciaországhoz tartozó Karib-tengeri Martinique szigeten tartózkodott, és ott fertőződött meg. Egy 42 éves Győr-Moson-Sopron vármegyében élő férfi a lappangási idő alatt Venezuelában járt és ott akvirálta a fertőzést. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok

mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version