Houston — Sokként érte a hír a hazai sportrajongókat, hogy hosszan tartó küzdelem után a rák legyőzte Tóth Róbert (†29) U23-as Európa-bajnok kajakost. Hiába harcolt emberfeletti erővel a kór ellen, vasárnap elhunyt.

Az adenoid cisztikus carcinoma nevű betegséggel csatázó sportolót az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban kezelték, s eredményei pedig biztatóak voltak. Néhány héttel ezelőtt azonban az állapota romlani kezdett, a Csongrádi Hírek szerint pár hete fertőzésekkel küzdött. Felesége, Reményi Diána (32) a Facebook-oldalán számolt be Tóth haláláról.

„Két héttel ezelőtt ezekben a percekben még néztem, ahogy kajakozol. Most pedig már nem élsz. Leírhatatlan mindaz, amin az elmúlt majdnem két hétben átmentünk. A folyamatos kontroll alatt töltött hónapok után, minden különösebb előjel nélkül, egy felfoghatatlan és őrült végső háború kezdődött. Mégsem tudom azt mondani, hogy a rák győzött le téged. Olyan volt az egész, mintha beláttad volna, hogy csak úgy tudod megállítani ezt a démont a testedben, ha előbb elpusztítod saját magad. Az utolsó percig emberfeletti küzdelem volt, az utolsó leheletedig bivalyerős maradtál. A harcos. Így hívtak az ápolók, az orvosok, mindenki” – búcsúzott a felesége.

Felesége, Diána mindent megtett, hogy a sportoló a legjobb kezeléseket kapja, férje támasza volt /Fotó: Instagram

Tóth könnycsatornáját 2017-ben támadta meg a kór, később a gerincében és a májában is kialakultak áttétek. Itthon sugár- és kemoterápiás kezelést kapott, a szeme mögötti daganatot sikerült eltüntetni, de a sugárterápia miatt a bal szemére megvakult. A házaspár az év elején költözött Houstonba, a reményt adó kezelés finanszírozása érdekében a sportolói társadalom összefogott, pályatársai közül is sokan adakoztak a megsegítésükre.

A sportolót az elmúlt hónapokban Houstonban kezelték egy különleges módszerrel /Fotó: Instagram

– Nagyon sajnálom, ami vele történt, a gyógykezelését én is támogattam a Kolonics Alapítványon keresztül, sok társamhoz hasonlóan – mondta a Blikknek a háromszoros olimpiai és világbajnok Kammerer Zoltán (41).

– Versenyeztünk is egymás ellen, jó kiállású fiatalember volt, tele energiával.

Tóth (balról a második) a kajak négyes tagjaként nyert U23-as Európa-bajnoki címet /Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika (31) Európa-bajnoki címéért kapott karóráját ajánlotta fel licitre, hogy a befolyó összeggel támogassa Róbert kezelését.

– Megrendített a hír, nemcsak engem, az egész kajakostársadalmat, hiszen az utóbbi hetekig végig nagyon bizakodóak voltak. 14-15 éve, serdülő kajakos korunk óta ismertem Robit, többször edzőtáboroztunk együtt. Mindig tele volt életkedvvel és tenniakarással – fogalmazott.

Szülővárosa is segít

Tóthot szülővárosa önkormányzata saját halottjának tekinti, s a hazaszállítás költségeit is magára vállalja.

– Csongrád városának közössége a gyógykezelése kapcsán is összefogott Robiért, ebben a nem várt és szomorú helyzetben is segíteni szeretnénk. Felvettük a kapcsolatot a családdal, a napokban mind a hazaszállítás, mind a temetés részleteit egyeztetni fogjuk – mondta lapunknak Bedő Tamás (46) polgármester.

Forrás: Blikk.hu