11.6 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Megőrült emberek, lovak tetemei az utcán: könyörtelenül csapott le az 1911-es hőhullám (18+)

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt időszakban rettenetes forróság nehezíti meg mindenki napjait. A hőmérséklet elérte a kibírhatatlan szintet, hőségriasztás jön hőségriasztás után, és szinte naponta dőlnek meg a melegrekordok. A klímaválság már nem kopogtat, hanem páros lábbal berúgta az ajtót.

A helyzet egyre rosszabb, ez nem is kérdés. Korábban már többször is írtunk arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik az emberiséget, ha nem kezdünk el változtatni, és arról is, hogy egyszerű emberként mit lehet tenni a klímaváltozás ellen.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Hőhullámok azonban korábban is voltak. 1911-ben New Yorkban például több százan haltak meg a meleg időjárás miatt, és rengetegen szó szerint megőrültek az elviselhetetlen hőségtől. Ebben az időszakban pedig még nem létezett a modern légkondicionálás – bár a mai rendszerek sem könnyítenek a klímaválságon – tehát az emberek még csak lehetőségük sem volt, hogy valahogy enyhítsenek a szenvedéseiken.

1911 júliusában 41 Celsius fok volt a csúcshőmérséklet az Egyesült Államok keleti partja mentén, és egyetlen nap leforgása alatt 211 ember halt bele a forróságba.

Az akkori híradások szerint egy munkás megpróbálta vonat elé vetni magát, mivel nem bírta a meleget, és kényszerzubbonyban kellett elvinnie őt a rendőröknek. A vasúti sínek megolvadtak, a postai szolgáltatást felfüggesztették, és a keleti parton csupán néhány napon belül körülbelül kétezer ember halt meg.

Videón a szörnyűség

New Yorkot nem ilyen időjárásra tervezték. A rossz szellőzés és a szűkös életterek csak tovább nehezítették a helyzetet, a városiaknak pedig nem volt hova menekülni. A hőhullám tetőpontján az emberek jobb híján kivonultak a Central Parkba, Bostonban pedig ötezer ember döntött úgy, hogy inkább a környező parkokban vészeli át az éjszakákat ahelyett, hogy a saját otthonában kockáztatná az életét. A halál válogatás nélkül csapott le az idősekre és a fiatalokra is, és csecsemők vígasztalhatatlan zokogásától volt hangos az egész város – sokan pedig, miután elaludtak, már sosem ébredtek fel.

Az emberek beleőrültek a kegyetlen időjárásba. A New York Tribune akkori híradása szerint egy férfi húsdarálóval esett neki egy rendőrnek. Lovak estek össze az utcán, majd napokig rohadtak az út szélén. New Yorktól nem messze egy farmer arról számolt be, hogy otthonában megolvadt a gyertyaviasz.

Miután a hőmérséklet normalizálódni kezdett, a páratartalom kezdte szedni az áldozatait. A kimerült embereket a délelőtti órákban kapta el és ölte meg a fullasztó levegő. Az emberek nemcsak hőguta következtében haltak meg, hanem a kimerültségtől is. A környéken körülbelül 200 ember fulladt bele  tavakba, folyókba és óceánokba, miután megpróbáltak elmenekülni a forróság elől.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A hatóságok mindent megtettek, hogy kezeljék a helyzetet. Folyamatosan vízzel hűtötték az utcákat, ingyenesen lehetett igénybe venni a kompokat, hátha az emberek elcsípnek egy kis szellőt, sörfőzdék adományoztak vízzel teli hordókat a parkoknak. Valósággal megállt az élet. Bezárták a gyárakat, a postákat, tönkrementek a hajók, a vasutak.

Végül, amikor végre megérkezett a várva várt, felszabadító eső, olyan volt, mintha az embereket érő csapássorozat megkoronázása lett volna. Bostonban például hatalmas pusztításokat végzett a vihar: megrongálta az épületeket, és mindenkit megölt, aki csak az útjába tévedt, pusztán a villámcsapások öt ember halálát okozták. Így, bár a hőhullám elvonult, az emberek mégsem tudtak őszintén fellélegezni. Az egyébként is gyászoló, félőrült városiaknak ezután még szembe kellett néznie a vihar okozta hatalmas anyagi károkkal is.

life

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szlovák védelmi miniszter: “Ez óriási hír” – Szlovákia 200 millió dollárt kap fegyverre az USA-tól

Szlovákia 200 millió dollárt kap amerikai kormányalapokból, amit amerikai katonai felszerelések vásárlására fordíthat. "Ez óriási hír, ezt a pénzt...

Vagyonnyilatkozatok: a kormány meghajlik az Európai Bizottság előtt

Újra kell számolja vagyonát november 1-je után számos politikai és közéleti vezető. Benyújtották az EB-vel egyeztetett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos...

Több ország a világon, de köztük is Franciaország továbbra is nagy erővel támogatja Ukrajnát!

Catherine Colonna, francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszabb távon is támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben. – Miközben Oroszország...

Belebukott a sikkasztási vádba a korábbi vezetőség: megválasztották az új elnököt a MOL horvátországi partnerénél – Mutatjuk, ki ő

Az INA horvát olajipari vállalat felügyelőbizottságása (fb) szerdán tudomásul vette a Mol Nyrt. által az INA igazgatótanácsába delegált...