15.3 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Mégis van nyilvános vészhelyzeti és lekapcsolási terve Magyarországnak, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot – mutatjuk a részleteket

Dátum:

Megosztás:

Mégis van nyilvános vészhelyzeti és lekapcsolási terve Magyarországnak, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot – mutatjuk a részleteket

Aggódva figyeli Brüsszel, hogy az Oroszország ellen indított szankciós politika miatt fogja az orosz vezetés elzárni a gázcsapot az unió országai előtt, ezzel véve revansot. A magyar kormány is számol vele, hogy a következő hónapokban, hetekben nem lesz elegendő gáz és be kell jelenteni a gázbeszerző akciótervet. Most kiderült, az Orbán-kormánynak is van földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti terve, ha megszólalnának a vészharangok.

Ahogy médiánk is írt róla, a szerdai, rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat is bejelentő rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely újságírói kérdésre árulta el, hogy a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy télen ne legyen energiahiány az orosz-ukrán háború vetületeként, és annyit mondott, “a gázellátás rendben zajlik, a tározók 44 százalékon állnak”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megemlítette még, hogy a bejelentett hétpontos akcióterv szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter további forrásokat keres gáz beszerzésére.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Miután az elmúlt időszakban 12 százalékkal csökkent a hazánkba beérkező gáz mennyisége, okkal merül fel a kérdés, milyen akciótervvel áll elő a magyar kormány, ha nem az oroszok végleg elzárnák a gázcsapot.

A G7 összeállítása szerint Magyarország rendelkezik földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervvel, aminek lényege, hogy a földgázhiányból következő károkat az állam minimálisra csökkentse, valamint a távol tartsa a következményeket a “védett fogyasztóktól”, a lakosságtól és a lakossági távhőszolgáltatástól. Az említett dokumentum 2020 szeptemberében született született meg, és itt bárki el is olvashatja.

A vészhelyzeti terv véghezvitelében a legfontosabb szerepet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az energiapolitikáért felelős minisztérium kapná, amely jelenleg a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumot jelenti.

A földgázellátási válsághelyzet három szinttel rendelkezik:

  1. előrejelzési szint: ez akkor hirdethető ki, ha konkrét információkkal rendelkezik a kormány arról, hogy rövid időn belül jelentős mértékben fog romlani a gázellátás (kvázi csökken az import). Ha ez bekövetkezik, akkor rögzítik az informálási és tájékoztatási kötelezettséget, a földgázipari vállalkozások naponta jelentenek mindent az MEKH-nak.
  2. riasztási szint: létrehoznak egy válsághelyzeti bizottságot a földgázellátási szektor részvevőiből a kisebb, még a piac által kezelhető ellátási zavarok és a rendkívül magas gázkereslet elemzése és kezelése érdekében. A bizottság intézkedéseket a miniszternek javasol.
  3. vészhelyzeti szint: ez a legmagasabbnak szintnek számít, ekkor már a piaci intézkedéseket követően sem képes a rendszer a gázkeresletet kielégíteni, így olyan nem piaci alapú intézkedéseket kell hoznia a vezetésnek, amelyek révén mindenképpen lehet gázellátása a védett felhasználóknak. Védett lakosságnak számít: lakosság, szociális otthonok, kórházak, vagyis a nem ipari felhasználók.

Lekapcsolási sorrend

A harmadik szintnél lép életbe egy 2020 áprilisában kihirdetett kormányrendelet, amely meghatározza, milyen módon vágják le az üzemeket a szolgáltatásról.

Eszerint

  • Először a földgázt használó áramot előállító erőműveket zárják el – ezek könnyebben át tudnak állni kőolajra,
  • őket követik a nem élelmiszert előállító nagy ipari felhasználók,
  • majd a helyzet súlyosságától függően a rendeletben megszabott sorrend lép életbe.

Tizenhárom éve is volt már ilyen

A gazdasági portál rávilágított arra is, hogy a felsorolt intézkedéseket egyszer már alkalmazták. A földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet legutóbb 2009 januárjában élesítették, amit szintén az oroszok és az ukránok közötti akkori konfliktus, konkrétan egy gázvita idézett elő. A magyar kormány ekkor elrendelte a nagy ipari fogyasztók korlátozását. Szerencsére azonban az akkori kemény hideg enyhült és Ausztria felől földgáz is érkezett, ezért a korlátozásokat feloldották.

G7 nyomán, blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Átverték a nyugdíjasokat – rendőrségi videó

Magukat a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva csaltak ki pénzt a gyanú szerint. Budafoki rendőreink azonosították a feltételezett elkövetőket, akiket...

Hármas karambol az Árpád hídnál

Összeütközött három gépkocsi az Árpád hídon, a Pest felé vezető oldalon, a Népfürdő utcai lehajtónál. Tűzoltók, mentők, rendőrök...

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...