Egy brit kutatócsoport azt találta, a harmadik oltásnál is magasabbra lőheti ki az antitestszintet a negyedik, de fél évet kell vele várni legalább.

„Kimutattuk, hogy a koronavírus elleni vakcinák negyedik adagja jelentős mértékben fokozza mind az antitest-, mind a sejtes immunitást, ha több mint hat hónappal a harmadik adag után adjuk be”

– mondta Saul Faust professzor, a vizsgálat vezetője.

A The Guardian cikke összefoglalja, hogy átlagosan hét hónappal a harmadik adagot követően kapta meg az a 166 önkéntes a második emlékeztetőt, akinek vérét megvizsgálták. Az első két adag vagy a Pfizer, vagy az AstraZeneca oltása volt esetükben, harmadiknak mind Pfizert kaptak.

Mindenkinél nőtt az antitestszint

A negyedik oltást vagy a Pfizer, vagy a Moderna vakcinájából kapták meg az érintettek: egy esetben sem fordult elő súlyos mellékhatás. 133 önkéntes vérét vizsgálták meg, és azt találták, hogy két héttel a negyedik adag felvételét követően a Pfizerrel oltottaknál 1,6-szoros, a Modernával oltottaknál pedig kétszeres volt az antitestek mennyisége ahhoz képest, amit a harmadik adag felvétele utáni 28. napon mértek.

A növekedés a 70 év fölöttiekre is igaz volt.

Mindezek mellett a T-sejtes immunitás is növekedést mutatott két hét alatt ahhoz képest, mint amilyen szinten a negyedik adag felvétele előtti napon állt.

Az immunogenitásra vonatkozó eredményeink összhangban vannak az Izraelből származó, a vakcina hatékonyságára vonatkozó kevés megfigyelési bizonyítékkal is, amely a negyedik dózis hatására megnövekedett védelmet jelez a tüneti fertőzéssel és a súlyos betegséggel szemben” – írja a kutatócsoport.

Faust hozzátette, hogy azok, akiknek immunválasza a negyedik dózis előtt alig csökkent, az emlékeztető oltás hatására csak korlátozott mértékben növelték immunválaszukat – hasonló volt az eredmény mások esetében is, akiknek a közelmúltban volt Covid-fertőzésük.

„Ez azt jelzi, hogy a T-sejtes válaszhatásoknak lehet egy felső határa, egy maximális antitestszintje”

– mondta.

Mégis lehet haszna

Egyes szakértők szerint a negyedik oltást csak a veszélyeztetett csoportok tagjainak érdemes felvenniük, másoknak pedig talán az is felesleges, hogy évente oltassák magukat újra. Danny Altmann professzor, a londoni Imperial College immunológusa azonban azt mondta, hogy az omikron még mindig komoly veszélyt jelent, és hozzátette, hogy az új tanulmány bizonyította a negyedik adag hozzáadott értékét.

„Csak azért, mert az első generációs vakcináink gyorsan fogynak és manapság meglehetősen átjárható védelmet nyújtanak, még nem jelenti azt, hogy fel kellene adnunk és nem kellene további emlékeztető oltásokat beadnunk.

Épp ellenkezőleg: sokunknál még magas antitestszint mellett is kis semlegesítő hatást mutatnak a vakcinák az omikronnal szemben,

ezért sürgető a negyedik dózisok alkalmazása minden korcsoportban, hogy újra védettek lehessünk” – fogalmazott.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

infostart

Hirmagazin.eu